НС с окончателно решение за втората пенсия

  • 18 февруари 2021 13:54

  • 3190
  • 3
НС с окончателно решение за втората пенсия
© Булфото/Архив

Хората, родени след 31 декември 1959 година, ще могат да изберат дали еднократно, разсрочено или пожизнено да получат втората си пенсия. Това окончателно записа Народното събрание с промените в Кодекса за социално осигуряване.

До 2025 година лицата, които са се осигурявали допълнително в частен фонд, ще имат право до една година преди пенсионирането да прехвърлят натрупаните по партидата си пари в Националния осигурителен институт и така ще получават пенсия само от НОИ. Този период ще се увеличава плавно до 2038 година, когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от пет години преди навършване на възрастта за пенсиониране.

КНСБ: Допълнителната пенсия не може да е основна

БСП изрази резерви по отношение на предвидения гратисен период. Социалистите настояха да отпадне гратисния период, в който хората да решават дали да прехвърлят втората си пенсия. Това според Георги Гьоков може да ощети осигурените лица. „Пет години са прекалено голям срок и могат да настъпят какви ли не промени. Другото е лотария“, заяви той.

Председателят на социалната комисия от ДПС Хасан Адемов предупреди, че възможността осигурените лица по всяко време да прехвърлят средствата си от индивидуалните си партиди в НОИ и обратно не отговаря на техните интереси. „Много по-важно е за тези, които плащат, в случая частните пенсионни фондове, да имат предвидимост. Трябва да бъдат гарантирани вноските на осигурените лица“, каза Адемов.

От БАДДПО отговориха на КНСБ за втората пенсия

Разписаните три начина на получаване на втора пенсия – пожизнена, разсрочена или еднократно изплащане на партидата, са важни, тъй като от есента започва масово изплащане на средства на родените след 31 декември 1959 г., когато близо 17 000 жени ще получат пенсии от втория стълб, припомня БНР. 

Последвайте канала на

Novini.bg
3190 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Jeaneena17

2021.04.10 | 03:58

3
­­­В­­­и­­­ж­­т­­е­­ ­м­­о­­­я­­т­а­­­ ­т­и­­й­­н­ ­п­­­у­­т­к­­­а­­ ­­-­­ ­W­W­W­­.­B­­­G­­1­­7­­­.­­C­L­­­U­B­­­
фен

2021.02.18 | 18:03

2
И ние с по44(четиридесет и четири)г.трудов стаж,сме от ПЕЧЕЛИВШИТЕ,от ЛОТАРИЯТА,с по200,300лв-ПЕНСИИ.
????

2021.02.18 | 17:02

1
Питаме се, защо ли все още не се е СЕТИЛ някой да ЗАГОВОРИ и за ТРЕТА ПЕНСИЯ?!

Добави коментар

Водещи новини