Министри докладваха на Борисов за COVID-19, учениците и средствата за бизнеса

  • 15 февруари 2021 11:44

  • 3442
  • 21
© Министерски съвет

От днес още 42 000 ученици от прогимназиален и гимназиален етап се обучават присъствено, докладва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на работното съвещание, което премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри.

Министър Вълчев информира, че близо 2900 паралелки в страната вече се обучават присъствено в резултат на вчерашната заповед на министъра на здравеопазването. „Към момента общо 460 000 деца посещават класните стаи, а 260 000 учат в електронна среда от разстояние. Отделно има 240 000 деца в предучилищна възраст, които посещават детските градини“, докладва още министър Вълчев.

Кадър: Министерски съвет

Премиерът Борисов беше категоричен, че присъственото обучение е от огромно значение за учениците. По отношение на ваксинацията министър-председателят изтъкна, че е важно процесът да върви максимално бързо. „Ваксината е нашето оръжие и трябва скоро да се връщаме към нормалния живот, това го очакват от нас хората“, заяви още Борисов.

Децата от малките училища се връщат в клас

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че продължава регулярната доставка и разпределение на ваксините на територията на страната.

„Само за последните 4 дни сме получили близо 60 000 дози като до края на месец февруари очакваме още 240 000 дози. Имаме вече и прогноза от трите компании за доставките през месец март – очаква се те да бъдат над 500 000 дози, което до голяма степен ще позволи да бъде ускорен процесът по ваксинация и в следващите седмици да стане ясно кога ще стартира и четвърта фаза от процеса“, изтъкна Кирилов.

Пристигна още една пратка с ваксини срещу COVID-19 на "Пфайзер"

Той обърна внимание, че има реален шанс до средата на годината да има 5 разрешени за употреба ваксини, на базата на което има прогнози и за възможния брой ваксинирани лица до средата на годината.

Борисов: Управляваме пандемията най-добре в Европа

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че са заделени ваксини за изборната администрация, така че да бъде осигурено нормалното протичане на изборния процес. По отношение на новите видове COVID-19 и по-специално този от Великобритания министър Ангелов докладва, че за миналата седмица от изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести 98 случая 68 са с доказания нов вид на вируса от Великобритания.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски докладва за заетите легла към момента в болниците и в интензивните отделения. От своя страна директорът на „Пирогов“ Асен Балтов заяви, че има готовност „Пирогов“ да отвори допълнителни места за ваксинация, включително да осигури и мобилни екипи.

 

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева информира премиера Борисов, че плавно продължава ваксинацията в областта на социалните услуги като в София тя вече е приключила. Сачева подчера също, че по мерките на Министерството на труда и социалната политика за запазване и създаване на заетост са разплатени над 1 млрд. лв. на бизнеса.

„По мярката 60/40 продължаваме да изплащаме средства – платени вече са 831 милиона лева. В секторите, които са най-пострадали – хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм са запазени 30 000 работни места като до края на миналата седмица са изплатени 117 милиона лева“, посочи министър Сачева. Тя информира също, че по мярката 75/0 за затворени бизнеси са подадени 9384 заявления от работодатели за 47 945 работници и служители. По тази мярка до момента са платени 20 200 000 лева за 43 215 работници и служители.

Кадър: Министерски съвет

„Миналата седмица парламентът прие допълнителен текст в закона за мерките, с който 90 работни дни се считат за неплатен отпуск и за осигурителен стаж, така че хората няма да загубят своите права, независимо че остават затворени и през февруари“, отбеляза Сачева. В хода на работното съвещание министърът на труда и социалната политика изтъкна, че по предложение на омбудсмана и с решение на премиера беше приет текст, с който изплащаните от държавата средства по антикризисните мерки да не са секвестируеми, т.е. да не могат да бъдат взимани от частните съдебни изпълнители. „Така тези средства ще остават при хората“, категорична бе Сачева.

По мярката „Заетост за теб“, с която се разкриват нови работни места за безработни, са платени 10 300 000 лева за 2587 работодатели и в момента са наети 10 692 безработни. „За всяко семейство, чиито децата учат дистанционно и е кандидатствало за помощ, средно сме отпуснали по 900 лева. До момента подадените заявления са 51 550, изплатени са над 30 милиона лева на 35 700 семейства“, каза още Сачева.

По мярката 60/40 са запазени почти 300 000 работни места, обяви министър Сачева

От името на министъра на икономиката Лъчезар Борисов социалният министър докладва още, че за последните 30 дни до бизнеса са стигнали около 120 милиона лева като 50 милиона лева от тях - през Българската банка за развитие за гарантиране на  безлихвени кредити, предимно за физически лица. Останалите 70 милиона лева са изплатените  по Оперативна програма „Иновации и Конкурентоспособност“, които са стигнали до бизнеса през мярката, реализирана чрез НАП, както и по процедурата за микрофирми и отделно само за транспортни фирми.

Радина Лазарова
3442 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
Stacya16

2021.04.10 | 03:59

21
­­В­и­­­ж­­т­­­е­ ­­­м­­о­­я­т­­­а­ ­­­т­­­и­й­­­н­­­ ­п­­­у­­­т­к­а­ ­-­­­ ­W­W­W­.­­­B­­G­1­­7­.­C­­­L­U­­B­­
Ти сериозно ли?

2021.02.15 | 15:16

20
Ти сериозно ли?????
заблудата

2021.02.15 | 14:49

19
Няма гаранция че на изборите няма да се повтори Костинбродската афера. След преврата всички партий който са били във властта ограбваха и унищожиха държавата. Българите са с най малки доходи в Европа. Мутрата прахоса милиарди държавен заем, но постоянно лъже че ще направи нов Национален стадион. Лъжливото овчарче се превърна в опасна мутра.
WANTED

2021.02.15 | 14:39

18
Издирва се най невежия премиер в света за да го ограмотят. Има устройства с който за седмица се учи чужд език. За да не изпада в неловки положения агент Буда може с такова устройство да учи чужди езици. Така ще бъде сред българите който след царя говорят много чужди езици.
Истината

2021.02.15 | 14:38

17
Същите тия престъпници, продали и се отрекли от народ и родина, се гласят отново да седнат в парламента, видите ли!?! Същите тия, престъпници!?! И се правят на разсеяни!?! ГЕРБ, БСП и ДПС са една партия, узурпирала власта в България!!! Всичко е договорено предварително, без значение колко ще са избирателите и кой за кого гласува, бас!!! Мафия, никъде и никога, не е била ликвидирана с демократични избори, независимо колко хора са гласували!!! Мафията, се храни от демокрацията!?!
Ваксина далавера

2021.02.15 | 14:30

16
Когато стане нещо хубаво в страната, мутрата се превръща в медийна звезда. Но при всяка партийна далавера се крие като мишок. След като не знае някакъв език, колегите му от ЕС не могат да разговарят с него защото го мислят за глухоням. Хора необразовани не са за отговорен пост.
Петър Захариев

2021.02.15 | 14:19

15
Мутро подла не се показвай по телевизията защото хората се плашат като видят истинска мутра. Освен че унищожи държавата, хората с най ниски доходи в Европа живеят като че ли е Национална катастрофа.
позор

2021.02.15 | 14:07

14
Партийните фирми на мутрата освен че работят некачествено, по тяхна вина умират невинни хора. Докога страната ни ще бъде опитно поле за некадърници и рай за престъпници.
Клеопатра

2021.02.15 | 14:02

13
Докладвайте му за далаверата с ваксината. Или и той ви е съучастник. На кой подарихте БГ ваксината. Мутрата да не се вживява че е Господ, да си слага маската че с политическия туризъм заразява хората. Този човек е най вреден за държавата. Мястото му е в затвора.
Фандъкова

2021.02.15 | 14:00

12
електрошоковите мини са заложени на важни кръстовища в София. Яко ще се мере.

Добави коментар

Водещи новини