МС предлага държавни парични награди на шейсет и петима творци за особени заслуги към българската държава и нацията

  • 10 февруари 2021 16:37

  • 551
  • 1
МС предлага държавни парични награди на шейсет и петима творци за особени заслуги към българската държава и нацията
© bulphoto (архив)

Министерският съвет прие Решение за изменение на РМС 90, за предложение до Народното събрание за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията, за изключителни постижения и цялостния им принос в областта на културата, на 65 заслужили български творци, носители на големи награди и на наградата на фестивала "Златният Орфей", съобщи пресслужбата на кабинета.

Сред тях са имената на изтъкнатите български творци - Атанас Недялков Косев и Йорданка Иванова Христова. Съгласно параграф 6а от Преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социалното осигуряване (ДВ, бр. 89 от 2012 г., в сила от 1.01.2013 г.), отпуснатите пенсии за особени заслуги до 31 декември 2012 г. по отменения чл. 91 продължават да се изплащат в размерите, определени към тази дата по досегашния ред, се напомня в прессъобщението.

Правителството предлага Руси Чанев за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - първа степен

Пенсия за особени заслуги по отменения чл. 91 /КСО/ не може да се получава заедно с друг вид пенсия, да преминава в наследствена пенсия и/или да се получава заедно с държавна парична награда по Закона за награждаване на лицата с особени заслуги към българската държава и нацията.

Въз основа на постъпила информация за хората, на които продължават да се изплащат пенсии за особени заслуги по отменения чл. 91 /КСО/ е констатирано, че за творците Атанас Недялков Косев и Йорданка Иванова Христова към настоящия момент се явява приложим параграф 6а от Закона за награждаване на лицата с особени заслуги към българската държава и нацията, тъй като те продължават да получават пенсия за особени заслуги на основание чл. 91 /КСО/ (Отм. ДВ, бр. 89 от 2012 г., в сила от 1.01.2013 г.).

Последвайте канала на

Мая Йорданова
551 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Santanaa23

2021.04.10 | 03:59

1
­В­и­ж­­т­­­е­­ ­­­м­­о­я­т­­а­ ­т­и­й­­­н­ ­­­п­­­у­т­­­к­­а­ ­­­-­­­ ­­­W­­­W­­­W­.­­­B­G­­1­7­.­­­C­­L­­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини