Парламентът прие на първо четене промени в Закона за признаване на професионални квалификации

  • 04 февруари 2021 14:10

  • 87
  • 2
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за признаване на професионални квалификации
© bulphoto (архив)

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за признаване на професионални квалификации със 73 гласа "за", 4 "против" и 8 въздържали се. Целта е да се синхронизират в националното законодателство разпоредбите на Директива 2005/36/ЕО на ЕС относно признаването на професионалните квалификации.

През 2018 г. Европейската комисия е нотифицирала 27 държави членки, в това число България, относно намерението да инициира процедури за нарушение поради непълно транспониране на посочената директива. С измененията се въвеждат и разпоредбите на новата Директива (ЕС) 2018/958 относно проверката за пропорционалност преди приемането на ново регулиране на професии.

Правителството одобри проект за изменение и допълнение на Закона за признаване на професионалните квалификации

В хода на дискусията беше посочено, че тези нормативни промени следва да бъдат прецизирани между първо и второ четене, тъй като поставят в дискриминационни условия лекарите по дентална медицина и акушерките, придобили професионалната си квалификация в България, спрямо тези в Испания.

От Българският зъболекарски съюз /БЗС/ са възразили срещу някои от предложените разпоредби, тъй като обучение по "Медицина" и/или "Дентална медицина" с продължителност три години не съответства на минималните държавни изисквания, утвърдени в България, и не е в интерес на пациентите. Освен това от съсловната организация смятат, че подобни разпоредби поставят в професионална неравнопоставеност лекарите по дентална медицина, придобили правоспособност у нас, спрямо тези в Испания.

Георги Михайлов от БСП предупреди, че трябва да бъдем много предпазливи при автоматичното превеждане на една директива. В Германия нито една от федералните републики не е приела тази промяна, посочи той, позовавайки се на проучване на БЗС. От левицата поставиха въпроса и за акушерките. В нашата страна, за да започнеш обучение за акушерка, трябва имаш 12-класно образование, т.е. да си завършил средното си образование и да се явиш на приемен изпит, в някои други страни - пак прословутата Испания, трябва да имаш десетокласно образование и няма нужда от приемен изпит, посочи Георги Йорданов.

Ясно е, че България е заплашена от наказание, ясно е, че санкциите най-често са десетки хиляди евро на ден. Въпреки всичко, това е конкретен пример, в който трябва да устоим интересите на българското общество, коментира Нигяр Джафер от ДПС по отношение на транспонирането на директивата.

Съобразявайки се с това, което Европа ни поставя като изискване, наложихме на нашите медицински сестри, акушери и лаборанти да учат по четири години, няма логика стоматолози, които искат да дойдат да работят в България, да са обучавани три години, посочи тя. Джафер каза, че предложените промени трябва да бъдат подкрепени на първо четене, но очаква да бъдат прецизирани на второ четене.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
87 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Sierraa16

2021.04.10 | 04:00

2
­­В­­и­­ж­­­т­­­е­ ­­м­­о­я­­­т­­а­­ ­­т­и­й­­н­­­ ­­­п­­у­т­­­к­­­а­­­ ­­­-­­­ ­W­­W­W­.­­B­G­­­1­7­­­.­­­C­L­­­U­­B­­­

2021.02.04 | 15:37

1
Не унищожавайте българските спортисти!Те са най добрите в цял свят!!!

Добави коментар

Водещи новини