ГЕРБ предлага промени в Закона за хазарта

  • 02 февруари 2021 13:58

  • 887
  • 2
ГЕРБ предлага промени в Закона за хазарта
© Pixabay

ГЕРБ предлага промени в Закона за хазарта през текстовете на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Това става ясно от внесените текстове от депутати от управляващата партия.

С други текстове се удължава срокът на част от мерките, въведени заради пандемията от COVID-19. До края на 2022 г. се удължава мярката, свързана с облагането на доходите на земеделските производители и ползваните от тях облекчения, които се считат за държавна помощ.

Подобна е промяната при корпоративното облагане, става ясно от мотивите на вносителите. Също така с два месеца след края на извънредната епидемична ситуация се удължава срокът, в който общините няма да бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към бюджета.

Депутатите разглеждат на първо четене поправките в Закона за хазарта

Принципно такива суми се прихващат от трансферите, но с уредбата се прекратява временно тази практика, тъй като става дума за общини с доста затруднено финансово положение.

В Закона за семейните помощи се приравнява доходът на доброволните приемни семейства, близките и роднините на дете с 90 или повече процента увреждания. Според вносителите по този начин правата им се изравняват с професионалните приемни семейства.

С други промени се прецизират тестовете в Закона за хазарта, където има по-детайлни формулировки за игрите кено и бинго. Според вносителите това се налага, тъй като има неясноти, които „създават предпоставка за злоупотреба”.

Анализатори припомнят, че „неясноти” в Закона за хазарта бяха в основата на отнемането на лиценза на организиране на хазартни игри на бизнесмена Васил Божков и нанесените щети върху хазната от по-благоприятното за бизнеса му тълкуване на текстовете.  

Според текстовете на вносителите, Законът за хазарта различава четири вида игри: тото, лото, бинго и кено. Кеното се премахва от изключенията на хазартни игри, върху които няма държавен монопол. Това е текст, който не става ясен категорично от мотивите на вносителите, които говорят за „премахване на неясноти и създаване на възможност за злоупотреби”.

Прецизират се и текстовете за бингото.

Темата обаче по никакъв начин не е засегната в мотивите на законопроекта.

Също така от тях не става ясно какво налага тези промени да бъдат направени през Закона за мерките и действията в извънредно положение при положение, че на първо четене той вече бе актуализиран от депутатите.

Внесеното предложение за хазарта е допълнително и тепърва ще се разглежда на първо четене във водещата бюджетна комисия.

С този законопроект се правят и още няколко технически промени, насочени именно към извънредната обстановка в страната.

Например на общините се разрешава да забавят плащанията по безлихвени кредити от държавата без това да се отрази на трансферите им от бюджета до два месеца след края на извънредната епидемична ситуация.

До края на 2022 година се удължават данъчните облекчения за земеделските производители и през корпоративния данък, а помощите от държавата за близки и роднини, които отглеждат дете  с 90 и повече процента увреждания, се приравняват на тези с професионалните приемни родители.

Последвайте канала на

Novini.bg
887 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.02.02 | 14:42

2
А, не трябва ли ПЪРВО да НАМЕРИМ ПАРИТЕ от хазарта, виновните да получат ЗАСЛУЖЕНОТО си, и след това ЗАКОН?! Нали така, "другари" Борисов и Горанов?!
Кънчо

2021.02.02 | 14:23

1
А чичко череп??? Ке се върне и ще ви го бутне в шоколадчето.

Добави коментар

Водещи новини