Нанков: Върху кръв не може да се гради друго освен диктатура. Да не го позволим никога повече!

  • 01 февруари 2021 12:55

  • 321
  • 2
Нанков: Върху кръв не може да се гради друго освен диктатура. Да не го позволим никога повече!
© Булфото, архив

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим е определен с решение от 19 януари 2011 г. на нашето правителство по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. Това припомни зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който също почете паметта на загиналите.

В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. т. нар. Народен съд осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати, министри, генерали, полковници, банкери. Присъдите са изпълнени същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени още преди процеса. За девет месеца от домовете им са прогонени 28 131 души и хиляди са убити. Невинните българи, убити без съд и присъда след 1944 г., а други мъчени по най-жесток начин, според различните източници са над 40 хиляди.

СДС почете жертвите на комунизма

"Но това не стига на репресивния режим - създават се и лагери, цинично наричани трудово-възпитателни общежития, в които много граждани са изпитали нечовешки ужаси и мъки, а други намерили смъртта си. Оцелелите и всички ние искаме само справедливост, не отмъщение. Защото, вярвам, сме научили един от най-важните уроци – върху кръв не може да се гради друго освен диктатура. Да не го позволим никога повече! Нека отнетите животи бъдат скъпия залог за това никога вече да няма комунизъм!", написа във фейсбук Нанков.

Днес почитаме жертвите на комунизма. Навършват се 76 години от един от най-кървавите дни в родната история. Денят на...

Публикувахте от Николай Нанков в Неделя, 31 януари 2021 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
321 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Розата

2021.02.01 | 15:14

1
Ти какво разбираш бе,я се изкажи за Чекмеджето,Записите,кюлчетата!

2021.02.01 | 20:52

2
Я, повяхналата роза заговори за чекмеджета и кюлчета, а Нанков нищо не разбирал?

Добави коментар

Водещи новини