Официално: Радев ще се кандидатира за втори мандат

  • 01 февруари 2021 10:38

  • 10065
  • 236
© Булфото

Измина турбулентна година. В нея президентската институция продължи да е коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма. Това каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на пресконференция, на която даде отчет за изминалата година от мандата си.

„Както знаете още в началото на миналата година снех доверието от правителството. Изригналите половин година по-късно протести потвърдиха мотивите ми. Президентската институция подкрепи исканията на протестиращите.“. С това започна отчетът президентът.

По отношение на кризата с коронавируса той заяви, че президентската институция е „заела позицията на разума“. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта, че е било необходимо да се обособят специални болници за болни с коронавирус. Той изтъкна провеждането на кръгли маси в президентството по темата.

Той припомни, че е наложил 7 вета. Според него експертните оценки са потвърдили правотата  на решенията му. Президентът определи съдбата на проекта за нова конституция като „жалка“.

Радев изтъкна, че президентството е работило по проекти за реформи, които да подпомогнат възстановяването на страната от COVID кризата. Те са в областта на образованието, здравеопазването и други.

Той благодари на медиите, че са обърнали внимание на спешната медицинска помощ по въздух и заяви, че президентството също е готово да съдейства по темата.

Президентът обяви, че  е необходимо създаването на национален център за наблюдение, който да работи по проблемите на чистата околна среда, селското стопанство и други.

Темата за финансовата децентрализация и самостоятелността на регионите е намерила израз в стратегически документ, изготвен от екипа на президентството.

Виктор Димчев за отчета на Радев: Елементарен, първобитен и нихилистичен

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на обърна внимание и на консултациите за провеждане на парламентарните избори. По въпросите на спорта той отбеляза създаването на програмата „Спортувай с президента“.

„Моралните устои на обществото ни са по-силни от икономическата криза“, заяви Радев като визираше събирането на средства по време на COVID кризата. Той обърна специално внимание на подпомагането на творците.

Относно отбраната той каза, че е провел срещи с МО за ускоряване на модернизацията на българската армия. Също така е инициирал срещи между няколко ведомства, за да ускори процеса по модернизация.

Радев изтъкна, че международните срещи са били сведени до минимум през четвъртата  година от неговия мандат, но въпреки това е успял да посети Израел и Гърция, както и да приеме президента на Кипър. Той припомни, че България е поела домакинството по инициативата „Три морета“, която цели да ускори икономическото развитие на региона: „България като най-изостаналата страна в ЕС следва да се възползва от тази възможност.“

Той каза, че се очаква да се подпише споразумение между България и САЩ за инвестиция във високите технологии.

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , не присъства на пресконференцията, но Радев отбеляза и нейните постижение по време на мандата. Като такива той изтъкна срещите на Йотова с българи в чужбина: „В резултат на нейните срещи беше разширена мрежата от български общности.“. Той отбеляза, че е била проведена активна координационна дейност в Украйна. Радев изтъкна усилията на Йотова по посока на Тараклийския университет, който трябва да стане филиал на Русенския университет. Според президента даването на гражданство не е гарант за развитие на пълноценни отношения. Като пример изтъкна българското малцинство в Северна Македония. Работата с научните общности и пропагандирането на българската наука, както и създаването на български културен институт са били сред приоритетите на вицепрезидента. Според него сънародниците ни зад граница все по-трудно упражняват правото си на глас.

Президентът заяви, че се продължават дейностите на вицепрезидента по въпросите на домашното насилие и европейската интеграция.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на благодари на медиите за ползотворното сътрудничество през годината и отправи послание за нова България.

Той определи 2020г. като годината на българското събуждане: „Доверието в правителството рухна. Българите излязоха на улицата и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце. Появиха се нови партии и движения.“. Президентът определи властта като „корумпирана и несправедлива към обикновения българин“.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на критикува модела, който концентрира влияние в ръцете на премиера. Според него са нужни решителни реформи за устойчив темп на развитие. Той беше категоричен, че държавността трябва да бъде укрепена и да се демонтира „порочния управленски модел“. Без постигане на тази цел всякакви следващи управленски конфигурации и техните политики ще попадат в плен на олигархията според него.

Президентът заяви, че е нужна мощна политическа алтернатива. Ако това не се случи, може да се случат „обичайните пазарлъци между партии“. Той предвиди възможна патова ситуация в новия парламент като предупреди, че може да се очаква управление на задкулисието.

Румен Радев се отчита

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на обяви, че ще се кандидатира за втори мандат за президент заедно с вицепрезидента Илияна Йотова: „Водени от убежденията си ще обединяваме българския народ.“. Той изтъкна, че ще се бори за гарантиране на честни избори и висока избирателна активност чрез актуализация на списъците, машинно и дистанционно гласуване, както и създаване на избирателен район за българите в чужбина. Радев беше категоричен, че се изисква ново управление: „Изминалите 10 години показват какво не трябва да бъде управлението на страна от ЕС.“.

Пиарът на ГЕРБ: “Онова нещо” Радев откри официално предизборната си кампания

Той предложи на политическите сили да постигнат консенсус и прилагане на пакт за почтеност, професионализъм и компетентност за номинация на кандидатите за високи длъжности.

Президентът обърна внимание и на проблемите в съдебната система: „Нужно е безкомпромисно преследване на корупцията без оглед на общественото положение на извършителите.“. Според него е нужно разширяването на механизмите за прозрачност и отчетност. Той заяви, че е необходимо разходване на бюджетния излишък след одобрение на парламента. Радев изтъкна, че е необходим по-голям граждански контрол и осветляване на кредитното портфолио на ББР.

Той повтори, че е важно проектите да способстват за развитието на страната. В края на изявлението си обърна специално внимание на медийната свобода.

Радев завърши с това, че прави това изявление, за да могат гражданите да са информирани за статуквото и алтернативата му: „Като президент и вицепрезидент ще продължаваме да работим за обединяване на обществото ни около ключови приоритети и да гарантираме достойното ни място в европейското семейство и бъдещето ни като нация.“

Той не отговори категорично на журналистически въпрос за партийната подкрепа и формата, с която ще бъде издигнат за кандидат за втори мандат.

Относно почитането на жертвите на комунизма Радев каза, че той прави отчет за свършеното до момента и не дели жертвите по политически признак. Президентът критикува разделението на комунисти и антикомунисти като заяви, че неговата цел е обединението на българите.

Журналистите продължиха с въпроси за датата на изборите като президента беше попитам защо е избрал католическия и арменския Великден за дата: „Българите искат ново правителство срещу корупцията и разхищенията. Не датата мотивира хората за изборите. Когато става въпрос за бъдещето на страната, датата не може да бъде оправдание.“

Петьо Блъсков: ГЕРБ ще спечели изборите и ще направи правителство

Радев каза, че ще бъде подкрепен и ще работи със социалистите от БСП и хората от ляво: „Уверен съм, че доверието между нас и БСП укрепна през последните 4 години.“

По въпрос за Навални  президентът отговори като го сравни с Елена Йончев и нейните разследващи материали. Той заяви, че никога не се е срещал с Ахмед Доган като отговор на въпрос дали очаква подкрепа от ДПС. Също така направи разграничение между партията ДПС и турците в България, чиято подкрепа е получил за избирането си.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
10065 236

Свързани новини

Коментари 236

Добави коментар
KOГА ЩЕ ПРОЧЕТЕМ ГДБОБ РАЗБИ ЦЯЛАТА МАФИЯ ВЪВ БЪЛ

2021.02.02 | 15:31

236
СЪЗДАВАЩАТА РЕКЕТ РЕПРЕСИИ ХАОС КОРУПЦИЯ И ПРАНЕ НА ПАРИ ПАРТИЯ ГЕРБ И ПАРТИИТЕ НА ФАШИЗМА И РАЗЕДИНЕНИЕТО ВМРО, НФСБ и Атака ПОБЕДИХА ПРОТЕСТА ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА И БЕЗ БИЗНЕС ЗАЩОТО ФИРМИТЕ ИМ ФАЛИРАХА А И НЕ УСПЯХА ДА СИ ИЗПЛАТЯТ КРЕДИТИТЕ И СЕГА БАНКИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПРАВЯТ СЪС ТЯХ НО СЪС БЕЗДЕЙСТВИЕ И МЪЛЧАНИЕ НЯМА ДА ПОБЕДИМ НИТО ФАШИЗМА НА О.П НИТО МУТРАТА ОТ БИВШАТА СИК КОЯТО УСПЯ ДА ОТКРАДНЕ МИЛИАРДИ ЕВРО OT НАС И ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ И ТАКА СЪЗДАДЕ ТАЗИ КРИЗА
гепарда

2021.02.01 | 14:35

218
ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ГО НАБУТВАШ НА СУДЖУЦИТЕ ГЕНЕРАЛЕ ТЕ СА СВИКНАЛИ ТАМ Е ПЪЛНО С КП-ки

2021.02.02 | 01:25

235
той да го набута първо на деса общата,че много станаха баджанаците,а за р.о.га.та да не говорим.

2021.02.01 | 19:57

230
От кога палетата станаха гепарди, че отгоре на това искат да набутват суджуци?
ДА ЖИВЕЕ ПРЕЗИДЕНТА

2021.02.01 | 14:09

209
РУМЕН РАДЕВ! ДОСТОЕН И ОБРАЗОВАН БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ!!! ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НЕГО! А КОЙТО НЕ ЖЕЛАЕ ГЕНЕРАЛ РАДЕВ, ДА ГЛАСУВА ЗА БОЙКО ЮДА БОРИСОВ! БОРИСОВ КРАДЕЦ, ЛЪЖЕЦ И УБИЕЦ!!!

2021.02.02 | 01:21

234
я пак
цеко

2021.02.01 | 13:56

206
Има една мисъл на великия Хайтов от разказа му "Мъжки времена" която фатмака явно не е чувал ,а тя е :..." Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!!!"....За четири години мандат това недоразумение доказа само първото ИСКА.....Преди четири години успяха да заблудят българите, а и те гласуваха ПРОТИВ ЦАЧЕВА , НЕ ЗА Радев.....Сега Цачева я няма, няма я и подкрепата на ДПС, БСПто е в насипно състояние... остава му само.... Решетников. Е, мистър Грипен-Решетников, приятен провал !!!!

2021.02.02 | 01:21

233
че от къде да знае за разказите на Хайтов,той е чел само устава.
dhgrsg

2021.02.01 | 14:16

212
Хахахаха, баси грозния, путлерастки отпадък е тоя каунЬ. Скапан НИЩОПРАВЕЦ е тоя педал, не президент!! За 4 години нищо не свърши, Деса изкупи де що рокли има в бутиците, тоя главоч глупав само един попикан юмрук вдигна в защита на Черепа!!! ТОва му е борбата с "лобизма"-тъпанар!!!

2021.02.01 | 20:36

232
Ама баш така.
ДЕРЗАЙТЕ ГОСПОДИН

2021.02.01 | 14:25

213
ПРЕЗИДЕНТ! ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД Е С ВАС!!!
Стефанов

2021.02.01 | 20:00

231
отговора от 19:25 ме изкефи

2021.02.01 | 19:25

229
За какви дерзания си запъшкал олигофрен недоносен.Вземи прочети статията на проф.Пламен Павлов за днешният ден.И вместо да си възмутен,кръвта да ти е кипнала,че оня другият олигофрен бръкна в сърцата на близките на всички избити от комунистите ти имаш нахалството да пишеш от името на всички българи.Погледни им снимките идиот,това са били хора от плът и кръв,цвета на нацията,за да останат кретени ,като теб.

2021.02.01 | 17:55

227
Най гадно е да се изявяваш като народа, ти си един дрисльо, това е факта.

2021.02.01 | 17:33

225
,а това е от народа който НЕ Е СЪС ВАС.

2021.02.01 | 14:36

221
не говори от името на народа бе бокл.к

2021.02.01 | 14:36

220
Хахахаха, един файтон хора. Тва ли ти е целия български народ ве пърдухал?
хамериканеца

2021.02.01 | 19:08

228
Ако това нещо се кандидатира,Бойко незабавно трябва да строи Терминал 3 на аеропорта,щото първите два няма да смогнат да изнесат всичките желаещи българи,толкова тъп президент никога не сме имали
Румене, поведи ни,

2021.02.01 | 13:54

203
ще те последваме.
Стефанов

2021.02.01 | 17:53

226
Аааа. това за бръмбара го взехте от устата ми, сърдит съм

2021.02.01 | 17:31

224
тръгни по бръмбър да те изведе на лайно,е казал народа.

2021.02.01 | 14:46

222
къде????

2021.02.01 | 14:54

223
Те в селото не го пускат, той за кмет се кандидатира. Наглец.
Достойният, народният водач, това е той,

2021.02.01 | 13:54

200
Радев.

2021.02.01 | 14:35

219
какъв водач бе,на стадо овце ли?
САМО ГЕНЕРАЛ РАДЕВ!

2021.02.01 | 14:11

210
Да живее България!!!

Добави коментар

Водещи новини