"Републиканци за България" с изявление по повод Деня на почит към жертвите на комунизма

  • 01 февруари 2021 10:12

  • 585
  • 23
"Републиканци за България" с изявление по повод Деня на почит към жертвите на комунизма
© Булфото (архив)

Днес почитаме жертвите на комунизма избити от Народния съд. Навършват се 76 години от един от най-кървавите дни на този период от историята ни. Това се казва в позиция на ПП „Републиканци за България“. 

В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 година Народният съд осъжда на смърт 2730 души - от тях трима регенти, 22-ма министри от кабинетите на Богдан Филов и Добри Божилов, както и четирима от кабинета на Иван Багрянов, 67 депутати, 47 генерали, полковници, банкери и др. Присъдите са изпълнени на същия ден.

Ден на почит към жертвите на комунистическия режим

В Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим от Републиканци за България призоваваме всички сънародници да сведем главa в знак на всеобщо възпоменание. На този ден се прекланяме не само пред безследно изчезналите, убитите без съд и присъда и разстреляните от т.нар. Народен съд, не само пред жертвите на всички други репресивни деяния на тоталитарната власт в България, но и на всички техни близки роднини и потомци, заклеймени като „враг на народа“ или „врагове на народа‘‘.

Комунистическият режим не просто репресира политическия и интелектуален елит, но и целия потенциал на българското общество и държава.

Членовете и симпатизантите на Републиканци за България осъзнават колко значимо и отговорно е всяко едно политическо решение и приканват останалите политически субекти не само формално да възпоменават тази дата, но и истински и дълбоко да осъзнаят тежките поуки, оставени от комунистическия режим, да ги вложат в своите бъдещи политически решения.

Заради COVID-19: Без митинги в памет на жертите на възродителния процес

Новата българска история се твори всеки ден, но въпреки това остават теми, които продължават да са под булото на публичното мълчание. Новата българска история в последните години преди 9 септември 1944-та, както и след това, все още очаква своето преосмисляне; огромни бели полета в нея се нуждаят от попълване с фактология и безпристрастен анализ. Тридесет и една години след Прехода към демокрация ние все още не сме наясно с реалните измерения и същност на партизанското движение у нас, с колизиите на българското общество в периода на Втората световна война и с размера на терора след Деветосептемврийския преврат. Все още част от масовите гробове остават неразкрити, все още паметниците на палачите заличават паметта към жертвите.

За съжаление тези пропуски, въпреки усилията на част от съвременния политически елит, все още зеят като рана в националната памет. Тази рана не успяха да излекуват дори учебниците по история за българските училища, които ако не цялата истина, поне трябваше да дадат друга гледна точка за събитията преди и след 9 септември 1944 г. у младите поколения. 

Караянчева: Свеждаме глави пред паметта на погубените от тоталитарния режим

Една от основните цели на Републиканци за България е защита на основните демократични ценности. Смятаме, че тези ценности не могат да изграждат едно съвременно общество, ако то безпристрастно не е прочело уроците от своето близко минало. Ето защо, от Републиканци за България настояваме за окончателно завършване на декомунизацията на българското общество, чрез демонтиране на последните паметници и символи на тоталитаризма у нас, чрез преосмисляне на най-новата ни история посредством учредяването на специален Институт на националната памет и не на последно място – чрез тотална лустрация по всички етажи на държавните и обществени институции. Не може да се надяваме на окончателна раздяла с миналото, докато на ръководни постове в различни обществени сфери у нас все още има бивши агенти на Държавна сигурност, които продължават да съсипват човешки съдби.

Отстояването на историческата истина и преклонението пред жертвите на комунистическия режим са проява не само на хуманизъм, но и на патриотизъм. Ето защо от Републиканци за България не можем да забравим жертвите, възпоменавани на 1 февруари. Бог да ги прости и вечна им памет!

Последвайте канала на

Радина Лазарова
585 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
Нели

2021.02.01 | 21:05

23
Стига! Искаме да сме свободни. Тормозят ни всякакви луди хора, псевдо политици болни мозъци! Поклон. Не сме забравили!
Момчил

2021.02.01 | 20:22

22
Никога повече!
Стома

2021.02.01 | 18:08

21
"Комунистическият режим не просто репресира политическия и интелектуален елит, но и целия потенциал на българското общество и държава." Точно така, само се чудя как хората още гласуват за комунистите?!
Шломо

2021.02.01 | 13:38

20
Много черна дата в българската история която не бива никога да се повтори
Stan

2021.02.01 | 12:45

19
Поклон пред жертвите на този човеконенавистен режим! И браво на Републиканци, че го отбелязват!
Жужа

2021.02.01 | 12:44

18
Признателност и почит към жертвите !
Маваши

2021.02.01 | 10:53

17
И ако обърнете внимание кой е пряк наследник на режима, да точно Бойко Борисов. Той е живял по онова време и е бил много близък с властта и много близък на Бай Тошо. Няма как да очаквате модерно управление от човек който е възпитан по време на комунизъм. Манталитета на такива хора не се променя, за това и ни управлява по този начин. Той и на върха на веригата, няма видими жертви, но всъщност жертвите сме нормалните хора, целият народ. Време е да направим крачка напред и да изберем управляващи които ще ни поведат към по светло бъдеще, такива които са със западен манталитет и са видели какво ще бъде бъдещето, а не такива които живеят в миналото. Време е за промяна !
Дим

2021.02.01 | 10:51

16
Комузнизма съществува и до ден днешен, предотвратяването му ни е необходимо да бъде приоритет. Недопустимо е в 21 век това да продължава и да има жертви. Трябва изперем едно по едно черните петна от душите на такъв типаж хора Поклон!
Джули

2021.02.01 | 10:49

15
Комунистическият режим отне интелигенцията на страната ни! Трябва да помним!
Селянин с колело

2021.02.01 | 10:47

14
Точно Цветанов и Борисов да коментират жертвите на комунизма,айде моля!

Добави коментар

Водещи новини