НС ще обсъди окончателно промените за въвеждането на прокурор, който да разследва обвинител №1

  • 29 януари 2021 07:15

  • 289
  • 0
НС ще обсъди окончателно промените за въвеждането на прокурор, който да разследва обвинител №1
© Булфото

Народното събрание ще обсъди окончателно промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат създаване на нова правна фигура - прокурор, който да разследва главния обвинител или негов заместник.

Предложенията, внесени от ГЕРБ между двете четения, включват разследващият прокурор да с 5-годишен мандат без право на повторно избиране. Предлага се той да е със статут на действащ обвинител по подобие на европейските делегирани прокурори, да се номинира от не по-малко от шестима членове на Пленума на Висшия съдебен съвет и да се избира от ВСС с мнозинство не по-малко от 15 гласа с явно гласуване. Предвидено е отказът да се разследва главния прокурор или негов заместник да подлежи на обжалване пред Специализирания наказателен съд.

Пленумът на ВСС не подкрепя създаването на фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор

В рамките на редовния парламентарен контрол на въпроси на депутати ще отговарят четирима министри. Вътрешният министър Христо ТерзийскиХристо ТерзийскиХристо Терзийски е роден е на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил. Завършил е висше образование в ще информира народните представители за предвиденото от МВР обезпечаване на нормалното провеждане на парламентарните избори на 4 април.

Последвайте канала на

Novini.bg
289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини