Емил Радев призова за по-силна защита на правата на децата в ЕС

  • 27 януари 2021 16:57

  • 211
  • 0
Емил Радев призова за по-силна защита на правата на децата в ЕС
© ПП ГЕРБ

Всички институции да работят заедно за постигането на по-ефективно правоприлагане и по-добра координация в интерес на защитата и подкрепата на децата. За това призова евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014), след като Комисията по петиции на Европейския парламент беше алармирана за скандални случаи на сексуално малтретиране на деца, настанени в социален център в испанския град Палма де Майорка.

Като се позова на медийни разкрития за сексуална експлоатация на 15 момичета и едно момче, жалбоподателят изрази тревога, че и властите на Балеарските острови, и испанското правителство крият информация, а мнозинството, което левицата има в парламента, е отхвърлило исканията на опозицията за сформиране на комисия по случая. Според жалбоподателя разследването на прокуратурата и до момента не е дало резултат, нито пък са били предприети конкретни мерки, освен доклад, чието изготвяне отнело 7 месеца и струвало на данъкоплатците над 30 000 евро.

В коментар относно петицията от Европейската комисия информираха, че е започнало производство срещу Испания за установяване на нарушения във връзка с неправилното транспониране на директивата за борба със сексуалното насилие и сексуалната експлоатация на деца. Като част от усилията за по-ефективни мерки срещу този вид престъпления бе представена и приетата през юли цялостна европейска стратегия за борба със сексуалното насилие над деца за периода 2020 – 2025 г.

Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014), който е член на Комисията по петиции, изрази надежда, че стратегията ще допринесе за въвеждането на по-силна правна рамка за защита на децата както в реалния живот, така и във виртуалното пространство. „Това е фундаментално задължение и един от абсолютните приоритети на ЕС”, категоричен бе българският евродепутат, отчитайки, че предотвратяването и разкриването на сексуални престъпления е още по-трудно, когато жертвите са деца, подложени на насилие от лица, които познават и от които се чувстват зависими като родители, възпитатели и др. В отговор на петицията за недопустимо потъпкване на основните права на деца Радев апелира испанското правителство да се намеси с цялата строгост на закона, а обществото и гражданските организации да окажат необходимия натиск това да се случи. „Сексуалното посегателство и насилие над деца и непълнолетни е особено тежко престъпление, което има
широкообхватни и сериозни последици за целия живот на жертвите, но и за цялото общество”, изтъкна още Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

След проведените дебати евродепутатите се обединиха около позицията, че петицията трябва да остане отворена и изпратена за становище в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Членовете на Комисията по петиции се ангажираха да продължат работа по казуса съвместно с ЕК и координатора на ЕП по правата на детето Ева Копач, както и да изискат допълнителна информация относно предприетите от испанските власти действия, включително за транспонирането на директивата.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
211 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини