По инициатива на ВМРО Столична община работи по програма за образована раждаемост

  • 27 януари 2021 11:13

  • 534
  • 2
По инициатива на ВМРО Столична община работи по програма за образована раждаемост
© ВМРО

Постоянните комисии на Столичния общински съвет започнаха да разглеждат доклада на Патриотите за приемане на програма за насърчаване на раждаемостта. Докладът беше внесен през януари 2020 г. и е преминал през процедурата за обществени обсъждания. Вносители са общинските съветници от ВМРО Карлос Контрера, Михаил Петров, Владимир Митов и Димитър Антов. Документът е подписан и от Борислав Иванов. В него се предлага Столична община да приеме механизъм за еднократна финансова помощ за раждане на първо, второ и трето дете. Това съобщават от пресцентъра на ВМРО.

Според проекта размерът на помощта трябва да е обвързан със степента на образование на родителите. След приблизително година докладът влиза по комисии. Постоянната комисия „Бюджет и финанси“ на Столичен общински съвет разгледа предложението на първо четене и поиска детайлна информация за броя раждания на територията на Столична община, както и за данните по райони.

Карлос Контрера запозна комисията с предложения на граждани, според които е добре документите да се подават не на „Московска“ 33, а в районните администрации. Приблизителният разчет показва, че ежегодно в София се раждат около 13 000 деца, а по предложената формула общият размер на помощта на годишна база ще бъде около 8,2 млн. лв. Бяха поискани справки от ЕСГРАОН за периода 2012-2020 г., като в следващите седмици ще бъде обсъдени и механизмът и размерът на еднократната помощ.

Питат малките ученици за "другия пол", ВМРО скочиха

На заседанието Карлос Контрера заяви, че разглеждането на доклада е знак, че Столична община все по-активно започва да се занимава с демографската политика. Според него това е политически, социален механизъм за подпомагане на семействата. Той смята, че тази еднократна финансова помощ е възможност за насърчаване на раждаемостта. Подобни програми приеха и други български общини с цел мерки срещу демографската криза. Председателят на „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет аргументира въвеждането на образователния критерий с идеята да се стимулира грамотната, образованата раждаемост, а не да се насърчават т.нар. фабрики за деца, които обикновено са дело на малограмотните или неграмотни слоеве от населението.

В следващите седмици се очаква окончателното решение на постоянните комисии, а след тяхното произнасяне програмата трябва да се разгледа в залата на Столичния общински съвет.

Последвайте канала на

Novini.bg
534 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.01.27 | 11:50

2
монополизирането на патриотизма от маргинали вреди на България

2021.01.27 | 11:19

1
мързеливи тунеядци

Добави коментар

Водещи новини