Нинова: БСП има конкретни мерки как трябва да се действа

24 януари 2021 10:03

Нинова: БСП има конкретни мерки как трябва да се действа
© БСП, пресцентър
1194 19

“Във Варна проведохме редица срещи. Акцентът им беше обсъждането на нашия План за възстановяване на България след ковид кризата, както и платформата ни“. Това заяви пред журналисти във Варна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя беше в морската ни столица по време на обиколката й в страната.

Нинова бе категорична: „Концентрирах разговорите ни върху една тема - икономиката, защото без възстановяване на икономиката няма да има нито възможност за социални политики, нито за реформа в здравеопазнето. Икономиката е в основата и на растежа на България”.

Председателят на БСП посочи: “Смятаме, че 2021 е година за възстановяване на икономиката. Правителството харчи много пари, но те не стигат до фирмите и хората”.

Тя даде и примери - множеството малки и средни фирми чакат своята помощ още от първата вълна на ковид през април-май на миналата година и още не са я получили.

Лидерът на българските социалисти отбеляза, че редица от малките и средни фирми са фалирали и затова безработицата е скочили до 400 000 нови безработни в края на миналата година.

“От БСП имаме конкретни мерки как трябва да се действа, за да се подпомогне бизнеса. Първо - предлагаме всички услуги, които  се искат от фирмите, за да кандидатстват по проекти да бъдат правени служебно и по електронен път, за да се избегне бюрокрацията. Това ще  ги облекчи страшно много”, изрази готовност за подкрепа председателят на БСП. 

Корнелия Нинова обърна внимание на това, че в момента фирмите са натоварени с много документи и бюрокрация и това предложение на левицата ще разтовари част от процеса. 

“Втората мярка, която сме обсъждали с много представители на бизнеса е да се обяви данъчна ваканция за фирмите и да не им се начисляват лихви за дължимите данъци за този период”, обяви Корнелия Нинова. 

 

Тя се позова на споделеното от много хора на бизнеса с оплакване, че и до ден днешен плащат такса смет без да работят и произвеждат. 

Нинова поясни, че този въпрос в момента зависи от общините, но може да се реши и на централно ниво, като с промяна в закона се обяви данъчна ваканция.

Първан Симеонов: Ако ГЕРБ спечели изборите, опозицията ще ги обяви за нечестни

“Третата мярка, която е изключително полезна за съживяване на икономиката, е държавата да покрие определен процент от оборотите на фирмите за предишните им периоди”, посочи лидерът на българските социалисти. 

Нинова припомни, че управляващите обявиха тази мярка още в началото на декември - 2 декември 2020 г. и тогава обещаха, че в идните дни ще има разивитие и ще започне плащането. 

Корнелия Нинова констатира със загриженост: “Два месеца по-късно още нищо не се е случило”.

Председателят на БСП заяви, че освен краткосрочните мерки за спешна и бърза помощ за спасяване на фирмите, БСП има и дългосрочен план за развитие на икономиката като основата на този план е модернизация и дигитализация на икономиката.

“За да се намали административната тежест в нашият План за възстановяване ние предвиждаме създаване на 4 електронни регистъра. Данъчният ще съдържа данъчното досие на фирмите и на физическите лица, откъдето може да се ползва служебна информация.

Второят е електронен регистър на пазара на труда, в който се вкарват всички данни за безработицата във всички региони на България. В него ще може да се следи нивото на безработицата и хората, търсещи работа”, обясни Корнелия Нинова.

Третият регистър, предложен от социалистите е електронен поземлен регистър, в който се залагат собствеността на земята, броят земеделски стопани, субсидията, която са получили, като този регистър ще помогне да се изчистят и белите петна.

Четвъртият е електронен образователен регистър с информация за всеки един ученик къде учи, какви изпити е положил, какви оценки е получил и цялата нужна информация, която ще направи възможна връзката между образователната система и икономиката - тоест кадрите за бизнеса“.

Във Варна Нинова отбеляза, че втората тема за българската икономика са инвестициите. Тя припомни за огромния отлив на инвестиции заради условията за правене на бизнес в България и заради ковид кризата. 

Лидерът на БСП подчерта, че правителството не прави инвестиционна програма, а помощите, които сега се отпускат на фирмите не са държавна българска политика, а са средствата от програма “Конкурентноспособност”, които са се прехвърлили заради ковид кризата в помощ на бизнеса.

“От това в дългосрочен план следва, че средствата от програма “Конкурентноспособност” са изхарчени и проектите, по които са кандидатствали фирмите остават без финансиране“, разобличи управляващите Нинова.

Лидерът на БСП даде алтернатива: „Затова ние предлагаме допълнителни мерки - Държавен инвестиционен фонд, който заедно с фирмите под формата на публично-частно партньорство да помага и да създава развитие на фирмите”.

Нинова бе категорична още, че третото, което трябва да се направи за фирмите е експортът, като той е един от стълбовете на икономиката.

“Предлагаме увеличение на капацитета и финансово такова на Българската агенция по експортно застраховане. Разботваме и сериозна програма за подпомагане експорта на България“, изтъкна Нинова.

Председателят на БСП продължи с изброяването на мерките, формулирани от социалистите: „Четвърто - преструктуриране на Банката за развитие. Единствената държавна банка, която досега подпомагаше 6-7 големи фирми в България, но не и това, за което е създадена - за подпомагане на малкия и среден бизнес. И там планираме план за преструктуриране, така че парите да стигнат до фирмите.

Тя бе безкомпромисна: “Много говорихме и за проблемите на Варна и за туризма. Туристическият бранш е един от тези, които най-много пострадаха.

В плана на БСП за възстановяване сме заложили мерки и за подпомагане на туристическия бранш. Той е подчинен на това държавата да поеме роля и 

функции и да подпомогне българските туристически фирми. Не само временно с ваучери, а дългосрочно.

Искаме да създадем програма, в която българската държава се договаря с другите държави-членки на Европейския съюз  за приемане на граждани на ЕС за балнео и спа лечение с минелни води”, каза Корнелия Нинова.

Тя припомни, че в България имаме над 225 лечебни минерални извори, а това богатство на България не се използва. Идеята на БСП е с тези държавни споразумения да се осигуряват групи от европейски граждани, които идват тук на балнео лечение, като заплащането се осигурява от здравните каси на съответната държава: “Имаше го преди време, спря и вече много години не се предлага. Разговаряхме и с Асоциацията на фирмите, които са ангажирани в балнео и спа лечението. Те имат огромна нужда от това и тази мярка би помогнала на този бранш.

Затова се ангажираме да подготвим такава програма и да подписваме споразумения с други европейски държави. Такава програма би помогнала да се реализира сезона”.

Нинова изрази опасения, че Варна се е превърнала в сезонен град - активен икономически и социално само през сезона.

“Но не само туризмът трябва да е центъра на развитието на града. Покрай прекрасното местоположение на града имаме амбицията Варна да стане сериозен логистичен център. Например, разглеждахме конкретно предложението да се модернизира и поднови жп линията Варна - Русе. Нужно е да се развие и пристанището. Имаме цялостен план по Дунава до другите европейски страни това да се превърне в един сериозен канал за търговия и икономически оборот, което ще съживи и цяла Северна България и общините в Северозапада, които са в много лошо икономическо положение”, разкри част от плановете на БСП за развитие на Севера и на морската ни столица Корнелия Нинова.

Тя бе категорична, че не може да се прави икономика на парче.

“Това в момента е кърпене на парче. Пари, които не стигат реално до фирмите и хората. Затова разработихме Визия за възстановяване икономиката на България”, заяви Корнелия Нинова.

Novini.bg
1194 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2021.01.25 | 10:17

136810
Нагли болшевикИИИИИ... да ви е.ба майката проста бесепаро-русофилистична! БолшевикИИИИИ, нЕма страна по света, която да е просперираща под управлението на болшевиките! Те ви Пияна Просия начело с П.уткин - огромни природни богатства от газ, петрол, злато, диаманти и какво ли не, а страната им тъне от векове в л.айна, те ти революционна Венецуела с Мадурко- огромни залежи на петрол, ама индиянците живеят още като прадедите си през 9 век след Христа, те ти още Куба - от рай за има нЕма 60 години превърната от болшевиките в мизерна кочина. За Северна Корея, Виетнам, Лаос да не говориме. Та болшевикИИИИ да ви е.ба майката проста бесепаро-русофилистична.По-голям глад и студ досега от времето когато управляваше Антибългарската БКП-БСП-ДС начело с прстъпниците жан виденов и румен гечев нЕмаааа - 1$ = 3 000 лева. Бегайте при "демократа" лукашенко в Минск като не ви харесва "диктатурата" в София.
тошо от отвъдното

2021.01.24 | 11:00

135538
А така мойто момиче, личи си , че си учила в училището на людмила! Бла-бла-бла- .. и после на убавата пара. А така машаллах., я виж каква си гиздава и надарена - хахахаха.. Я виж какво убаво ви бех наприл. давай дойна моме.
до червения боклук под мене

2021.01.24 | 21:25

136485
А бе привърженико на импексовата крадла да не би да воювате нещо с РР! И за РР и за Говнелия Импексова ще има пак де.бел, голям и прав демократичен БЪЛГАРСКИ к.ур с 200!

2021.01.24 | 12:56

135746
с РР явно сте съученици - едни и същи пр аз ни приказки! Бла бла и нищо смислено!
БСП....КРАТУНИТЕ..ПРОМИТИТЕ МОЗЪЦИ

2021.01.24 | 14:59

135861
ОСВЕН МЕРКИ, ТРЯБВАТ И ТЕГЛИЛКИ....
Емил Караниколов

2021.01.24 | 14:57

135860
ГЕРБ с близо 8% пред БСП, 50 дена до изборите. ГЕРБ печелят за сетен път и Борисов ще управлява още четири години. Да живее България !!! Мисля че, избирателите и този път пак ще се консолидират около подкрепата за Герб, защото узрелия демократ-народът прави разлика между думи и свършена работа!
фен

2021.01.24 | 13:20

135788
ПЪРВО,СПЕЧЕЛЕТЕ,ИЗБОРИТЕ,ПОСЛЕ,СКАЧАЙТЕ!
НЕ ,благодарим

2021.01.24 | 11:28

135607
Охх ,абе другаркЕ Нинова ,ама ние ги знаем вашите "мерки" (и теглилки - щото много теглихме от тях). Помним ги - и при Луканов ,и при Виденов и при Станишев (че) и при Орешарски. Помним ги и не искаме подобно нещо пак да ни се случи !

2021.01.24 | 12:39

135718
Праведен

2021.01.24 | 12:26

135701
Другарке, питала ли се, защо поне една добра дума няма написана или казана за теб и твоята партия-крадлива !
ХА ХА ХА

2021.01.24 | 11:51

135640
ТАЯ ВЕРНО ЩЕ "ОПРАВИ" ДЪРЖАВАТА! С НОВА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА! ВЪН!!!
Манев

2021.01.24 | 11:40

135635
Визтановяване след ковид кризата? Това щега ли е на другарката, седкато пандемията приключи (бог знае кога) ще се оправим много по добре без вашето присъствие

2021.01.24 | 11:35

135625
Колко много любов струи към другарката Нинова от коментатите.

Добави коментар

Водещи новини