НС обсъжда Законопроект за българския жестов език

  • 21 януари 2021 07:39

  • 320
  • 0
НС обсъжда Законопроект за българския жестов език
© Булфото

Народното събрание ще обсъди окончателно проекта за Закон за българския жестов език. Той предвижда изучаване на жестов език в детските градини и училищата и активно включване на глухата общност в България във всички сфери на обществения живот, предаде БНР.  

Законопроектът е разработен в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН и основната му цел е признаване на езиковия статут на българския жестов език и зачитането на правото на глухите лица на изразяване, на информация и на своя идентичност чрез езика.

Предвидена е възможност за ранно въздействие и ранна подкрепа чрез българския жестов език. За родителите са определени консултации и възможност за обучения по специфичния език.

Вежди Рашидов се срещна с представители на филмовата общност

В проекта на закон са предвидени още безплатна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите до 120 часа годишно, а студенти с тези увреждания да имат право на 60 часа допълнителни преводачески услуги на семестър. В закона се разписва задължението до 2 години общините да осигурят административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора, които наброяват близо 120 000 души у нас.

Последвайте канала на

Novini.bg
320 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини