Борисов: Инвестираме нови 1,8 млн. лв. за развитието на археологията в България

  • 20 януари 2021 12:08

  • 431
  • 3
© Министерски съвет

„Продължаваме да подкрепяме развитието на археологията в България. Имаме уникални културно-исторически обекти с огромен потенциал и правителството ще продължи да подпомага тяхното развитие“. Това заяви на днешното правителствено заседание премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, съобщиха от правителствената информационна служба. 1,8 милиона лева отпусна днес правителството за 6 значими археологически обекти в страната.

На Българската академия на науките се предоставят 350 000 лева, с които ще се продължат дейностите по археологическото проучване, реставриране и социализиране на праисторическия солодобивен градски център Провадия-Солницата. „Това е едно наистина емблематично място за цялата страна. Привлича много туристи и показва, че нашата земя е наистина една от най-древните в света“, заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Снимка: Министерски съвет

Правителството отпусна 400 000 лв. на община Петрич за проучванията на Античния град „Хераклея Синтика“. Обектът е един от най-посещаваните в областта от туристи от над 60 държави. Пътят до „Хераклея-Синтика“ вече бе реновиран със средства, отпуснати също от Министерския съвет.

300 000 се предоставиха по бюджета на община Видин за археологически проучвания и теренна консервация на императорските терми в римския град Рациария.„Това е най-големият център на римската култура в Северозападна България. Огромен град, разположен на 800 дка“, заяви доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. Премиерът Борисов отбеляза и добрата работа на археолозите, които работят усилено по трасето „Ботевград-Видин“. „Когато има магистрала в района, ще идват и повече туристи да видят този обект“, изтъкна министър-председателят Борисов.

НИМ представя новите открития от предходния археологически сезон

Археологът проф. Николай Овчаров благодари на правителството за предоставените средства. „Всички обекти са с огромен потенциал в областта на културно-историческия туризъм. Това е инвестиция и в бъдещето не само на археологията, а и за икономиката“ подчерта проф. Овчаров.

Той изтъкна, че има засилени интерес на българските туристи към културно-исторически обекти в страната.

„Много се направи в областта на археологията през последните години. Подобри се значително инфраструктурата до и на обектите“ изтъкна премиерът Борисов.

Той отбеляза, че през годините правителството е отпуснало много средства за реставриране на културни паметници, включително са предоставени такива за развитието на подводната археология.

Археолози откриха епископска резиденция в Перперикон

Другите обекти, за които днес Министерският съвет отпусна средства, са 450 000 лв. на община Кърджали за консервация на Скален античен и средновековен град Перперикон и на Средновековната крепост Вишеград. 300 000 лв. се предоставиха на община Търговище за античния и средновековен град Мисионис. 100 000 лв. бяха одобрени и за Българската православна църква за доизграждане на храм „Св. Цар Борис – Михаил Покръстител“ град Разград.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
431 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
БОРИСОВ МАЧКА ЯКО...НА ИЗБОРИ ..10 ГОДИНИ

2021.01.20 | 12:13

1
ТАКА ДЕ....БОРИСОВ ИНВЕСТИРА...А НИНОВА КОГА...
БОРИСОВ МАЧКА ЯКО...НА ИЗБОРИ ..10 ГОДИНИ

2021.01.20 | 12:52

3
ТИКВАТА МАЧКАШЕ НА БАЙ ТОШО УШИТЕ

2021.01.20 | 12:44

2
Нещастник Тикво!върни 500 те милиярда на народа.

Добави коментар

Водещи новини