Борисов участва в онлайн церемония за влизането на България в Агенцията за ядрена енергия на ОИСР

  • 19 януари 2021 07:03

  • 1401
  • 1
Борисов участва в онлайн церемония за влизането на България в Агенцията за ядрена енергия на ОИСР
© МС

Министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г ще участва в официалната церемония по случай присъединяването на България към Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Церемонията ще се проведе онлайн днес.

В рамките на церемонията приветствия по случай членството на страната ни в АЯЕ ще направят българският министър-председател Борисов, генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия , генералният директор на Агенцията Уилям Магууд и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

През настоящата година България става 34-ата страна членка на Агенцията за ядрена енергия, в рамките на която участват държавите, опериращи почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света. Страната ни става равнопоставен участник в международно сътрудничество с фокус върху високите постижения в областта на ядрената безопасност, технологиите, науката, законодателството и въпросите, свързани с околната среда и икономическия живот.

АИКБ, БТПП и КРИБ: Само днес държавната енергетика ограби цялото общество с 1,5 млн. лв.

От Министерския съвет подчертават, че за България ядрената енергия играе важна роля за гарантиране на националната, регионална и европейска енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика. Нейното значение като основен стълб на европейската електроенергийна система без въглеродни емисии бе потвърдено и в публикуваната през 2018 г. дългосрочна визия на ЕК за намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г. Сътрудничеството между България и Агенцията за ядрена енергия на ОИСР ще допринесе в значителна степен за постигане на чисто и надеждно енергийно бъдеще, в което ядрената енергия играе важна роля.

Активното участие на страната ни в работните и специализираните органи, агенции и инициатива на ОИСР има първостепенно значение за подготовката на България за членство в глобалната общност на ОИСР. За целта в средата на миналата година българското правителство одобри допълнителни 1,2 млн. лв. за финансиране на дейностите по присъединяването на България към ОИСР. Членството е важен външнополитически приоритет за страната ни, но също така е от значение и за целия регион. Ангажираността на ОИСР с Югоизточна Европа е изключително полезно за успешното прилагане на необходимите реформи. През последните 10 години ОИСР се превърна от евроатлантическа в глобална организация на сходно мислещи държави и в момента членове на ОИСР са най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. Развитието на сътрудничеството с все по-широк кръг от държави допринася за налагането на добрите практики и постигането на по-добър живот в глобален план.

Последвайте канала на

Novini.bg
1401 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Оклюмал се като мокра кокошка

2021.01.19 | 08:32

1
Нещо не е на кеф...

Добави коментар

Водещи новини