Проф. Ангелов: Не ме интересуват хотелиерите и ресторантьорите, а здравето на българските граждани

  • 18 януари 2021 11:42

  • 29961
  • 55
© Novini.bg

Току-що получих втората доза на ваксината и след десет дни ще съм абсолютно спокоен и сигурен и тогава вече ще мога да видя баща си. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. след реимунизацията си с ваксината на Пфайзер/Бионтех.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

,,Надявам се, че той също ще се ваксинира тогава, когато дойде неговият ред. Благодаря на д-р Валериева за прегледа, тя е мой студент от преди много години. Винаги съм вярвал в младите лекари, които са наши ученици и ще ни наследят в нашата професия. Благодаря на всички млади колеги в цялата страна, на всички сестри, които помогнаха коронавируса да не ни пречупи'', посочи Ангелов.

Проф. Ангелов се реимунизира срещу COVID-19 и заяви: Няма никаква болка!

,,Нямах завишено кръвно. Емоцията е много силна. Когато са насочени толкова много камери, винаги се получава тахикардия и оттам се повишава артериалното налягане. След като излязох кръвното ми беше 110/70'', разясни здравният министър.

Предстои ми среща с образователния министър, със синдикатите и работодателските организации. Срещата ще бъде в 11.30 часа и ще обсъдим ваксинирането на учителите и мерките след 4 февруари. Има няколко възможности, едната е свързана с постепенно връщане на учениците в клас. Най-оптималната формула е връщането на три класа от 5 до 12 клас с известно постъпателно връщане, като си дадем достатъчно време, коментира Ангелов.

По думите му около три седмици учениците ще бъдат на училище и след това три седмици ще отсъстват.

Утре ще имаме среща с икономическия министър и със социалния министър. Всичко онова, което преценим, че може да се разхлаби, ще бъде разхлабено. Да не позволим нетърпението да ни изиграе лоша шега. В момента сме постигнали добри резултати. Нека бъдем разумни, нетърпението не е най-добрият съветник в тази ситуация. Постигнали сме резултати и е наш дълг да ги задържим. Една война не се печели със заплахи или опит на някой бранш да изкара по-високи аргументи. Моят дълг е към всеки български гражданин да запазим и съхраним неговия живот. Заплаха по отношение на мерките няма да доведе до резултат. Хотелиерите или ресторантьорите нямат значение за мен. Искам само да бъда полезен за българските граждани. Ние сме си направили приоритети кои мерки в коя сфера да разхлабим най-напред. Още в самото начало казахме, че нашите приоритети ще бъдат малко по-различни – образование, здравеопазване, спорт и накрая идват хотелите и ресторантите, обясни проф. Ангелов.

Хотелиери и ресторантьори пак скочиха, питат при какви условия ще отворят забранените бизнеси

,,Искам да опровергая няколко неверни факта, които циркулират в публичното пространство. Първият от тях е, че България, видите ли, не е поръчала достатъчно ваксини за всички българските граждани. В нито един момент българската държава не е взимала политическо решение за броя и доставката на ваксини. Спекулациите с COVID-19 са свързани със здравето на всеки български гражданин и това е много опасно. Всички тези политици не носят отговорност какво се случва с българския народ. Това че постоянно критикуват, без да дават отговор на въпросите какво и как да се направи, означава, че те са социални лешояди, които се хранят от грешките на хората. Нека да се замислят дали техните позитиви и постижения могат да бъдат недостатъците на техните опоненти'', коментира здравният министър.

По отношение на бройките на ваксините искам да подчертая, че никога не сме се ръководили от фирма, а от вида на ваксината. В света има три вида ваксини – информационна РНК, векторна ваксина и на ваксина, която е на основата на спайк протеина. Ние сме поръчали от всички видове ваксини и дозите да стигнат за около три милиона български граждани за вид ваксина. С други думи, ще има ваксини за над девет милиона български граждани, включително за сънародниците ни от Западните Балкани и Източното партньорство. Мисълта ни е насочена към всеки отделен български гражданин. Ваксинирането е дълъг маратон с много препятствие. Крайният резултат ще дойде след време и именно в нея е надеждата да спечелим тази война.

Проф. Ангелов категорично отхвърли и твърденията, че след първата доза ваксина организмът ни изгражда 80% защитеност.

Относно модела на ваксиниране здравният министър обясни, че ако с първата доставка на ваксините от 35 000 дози бяха ваксинирани точно 35 000 души, сега нямаше да има втора доза за реимунизация на 17 000 български граждани.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
29961 55

Свързани новини

Коментари 55

Добави коментар
angelow

2021.01.21 | 22:27

55
Гладни ли да седим идиот такъв??!??
Ангелов

2021.01.19 | 17:37

54
Народът ни интересува само по избори. После да го дyxaт. Айде сички у лево. Има висша каста като сички ние от ГЕРБ и неколко фолк певици и футболисти има и рая. И простите хорица д си знаят мястото пред телевизорите и да не знаят много че ще им спрем и излизането и ще ги съдерем от глоби ако дишат на открито. Под достойнството ни е да се съобразяваме с някакви маргинали и слуги от ресторантите.
ЛЮ

2021.01.19 | 16:50

53
Даже и да отворят тъпите си заведения, ние пък няма да им ходим! Не стига,че в манджите им самоБог знае какво има и не са вкусни изобщо, напитките им разредени, сметките надписани, няма фискални бонове, намалено ДДС и пак пискат. Хора, не им ходете в тъпите заведения, да не се заразим и тогава ще патим от акъла си. Ще дават ултиматуми ! Може би на тях трябва да им се даде ултиматум, че я не дадат фискален бон, заведението им се затваря без право на обжалване.Така е било по едно време в Испания. Сега трябва към тях контрол, контрол и пак контрол, ама не тия контрольори дето си вземат торбичките с подкупа и пишат, че всичко е нормално, а истински неподкупни контрольори /дали има такива не знам/.
До Г-н Ангелов

2021.01.19 | 16:37

52
Господин Ангелов! Аз работя в този бранш и си изкарвам прехраната с него, плащам си и образованието. Когато ни затворихте в момент в който болниците и нашите лекари изнемогваха - аз бях един от тези, които счетоха че трябва за известно време да се затворим и лишим от това да работим, за да може нашите лекари които са герои, да могат да си поемат тази глътка въздух от която се нуждаеха и която заслужаваха. Направихме го! Лишихме се от правото си да работим и да си изкарваме по честен начин хляба в името на това ситуацията да влезе в контрол. Платихме тази цена! Много бизнеси вече ги няма, други може би няма да могат да отворят отново. Много хора вече останаха без работа и възможност да изкарват препитанието си. Искам да ви попитам, г-н Ангелов - Това ли е отношението, което заслужаваме? Не сме ли в някаква степен и ние герои за това, че се лишихме от правото си да работим и да си изкарваме хляба и много бизнеси да фалират и много хора да останат без работа в името на това натискът върху болниците и нашите лекари да отслабне и да влезе под контрол? Чувствам изключителен гняв от това ваше изказване! Вие сте министър на ръководна в позиция в държавата и вашето изказване и отношение буди само гняв и омраза в мен, това не е нормално! Само заради изказването ви и отношението заслужавате да отворим още от утре на пук на вас, дребни душици! Съвсем друго щеше да е ако просто бяхте казали едно "Благодаря" за това от което се лишавате в името на здравето на хората и в името на това нашите лекари да могат да поемат глътка въздух и да овладеят ситуацията. Всичко е въпрос на морални ценности и възпитание, което очевидно при вас липсва! Срамувам се че ни управляват хора като вас, г-н Ангелов. Дай боже да си получите заслуженото на предстоящите избори! И все пак - бъдете здрави! ( :
д-р Ангелов,

2021.01.19 | 10:30

47
Изключително нагло е вашето изказване по отношение на хотелиерите и ресторантьорите. Аз не работя в този бранш, но такова едно изказване за определена част от хората.... Интересувало ви само здравето на хората! А работещите в хотели и ресторанти нямат ли здраве? Седейки в къщи, без социални контакти, без средства за препитание, къде отива тяхното психично здраве, Ангелов? Не ви наричем дори доктор! Вие нали сте добре - получавате си заплатката, която вероятно не е малка, получихте си ваксините, ще прегърнете скоро баща си, както казахте вчера по телевизията... Може да си направите още някоя козметична корекция... Какво да правят хората, които не ви интересуват?... Чувствам се омерзена от вашето изказване!

2021.01.19 | 14:53

51
да вземат метлите,и на работа има вакантни места в чистотата,в болниците също имат нужда от помощен персонал,даже и Нинова се цани на работа,така че работа има за който НЕ ГО МЪРЗИ.
Петя

2021.01.19 | 03:25

44
Браво на Ангелов! Да стоят затворени до края на февруари ако може. Никой не се вълнува от тях. Те сакрадливи мошеници.

2021.01.19 | 14:49

50
а къде ще си продават др.огата,а пишман певачките ( фолкаджийките)къде ще си показват гащите,аааа забравих и се..кс труженичките.
пешо

2021.01.19 | 11:23

49
до всички ресторантьори персонали и засегнати !!!!! кажете дата за въстание за помитане на нашата КАПИТОЛИЯ и изтърбушване на всички боклуци ,които обричат на глад и изперкване , работниците на цели браншове !!!!изобщо този педерунгел Ангелов не го интересува здравето на хората работещи в тази сфера в която вече има и опити за самоубийства !!!!!!
Не на Заведенията

2021.01.18 | 15:22

36
И без това крадът държавата за кво са ни хотели и ресторанти мижем и без тях само кражби и криене на данъци стават в тия обекти айде господа да прогледнете малко и тази държава малко да покаже че работи стига сте отлагали за другия мандат та така 30г
Ваня христова

2021.01.19 | 11:04

48
НЕ НА РЕСТОРАНТИТЕ. ТЕ СА ИНКУБАТОРИ НА ЗАРАЗА И КОВИД 19
Надежда Маркова

2021.01.19 | 09:35

46
Г-н Ангелов, както казвате спортистите трябва да бъда здрави, за да представят България. Да съгласна съм с Вас, но искам да ми отговорите как ще стане това, ако родителите на тези наши бъдещи спортисти работят в областта на хотелиерството или ресторантьорството.
Кари

2021.01.18 | 18:58

40
Защо тъпото правителство не вземе да затвори за няколко месеца банките и министерството и да остави обикновенния човек да поработи малко?Да пробват да поживеят няколко месеца с по 24 лв на ден,дано им стигнат за вазелин

2021.01.19 | 08:58

45

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини