Омбудсманът: Спешно трябва да се реши въпросът с гласуването на карантинирани лица

  • 15 януари 2021 08:00

  • 485
  • 0
Омбудсманът: Спешно трябва да се реши въпросът с гласуването на карантинирани лица
© Кадър - Нова телевизия

Въпросът за гласуването на карантинираните лица трябва да бъде решен спешно със законодателни промени. Това заяви омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент в ефира на Нова телевизия .

По думите ѝ не е приключил въпросът за българите в чужбина. "Ангажиментът и задължението е на българските консулства да направят постъпки и да положат усилия в съответната държава, за да бъдат гражданите да бъдат допуснати до гласуване. До април има още време и не знаем какво ще е състоянието в държавите, където има български граждани“, заяви Ковачева.

Валери Симеонов: Президентът и премиерът "играят" заедно за изборите

"Въпросът с карантинираните лица трябва да бъде решен спешно със законодателни промени. Тези хора не могат да бъдат лишени от своя глас. В България гласуването е задължително, въпреки че санкцията беше обявена за противоконституционна, но задължението за гласуване остава", посочи Ковачева.

Тя е категорична, че българите в чужбина зависят от законодателството на съответната държава, но дипломатически усилия трябва да бъдат положени. "Зависи от дипломатическите и консулските представителства в държавите. Нека да изчакаме и да видим какво ще се случи. Важно е. Става въпрос за законодателство на друга държава и България няма юрисдикция над законодателството там. Няма как да бъде сезиран Конституционният съд от българските граждани", добави тя.

По въпроса за предложението да има видеонаблюдение при броенето на бюлетините на изборите, Ковачева заяви, че това е свързано с организацията на изборите, но единственото ограничение е, че не може да бъде снимано в стаичката за гласуване. "Щом има наблюдатели, те могат да наблюдават. Ако няма ограничение в закона, могат и да снимат", допълни тя.

По думите ѝ в България имунизирането срещу COVID-19 е доброволно и няма как да бъдат задължени хората в секциите да бъдат имунизирани без да има правно основание. "Трябва да има законоустановеност на мярката", смята още омбиудсманът.

Последвайте канала на

Novini.bg
485 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини