Бюджетната комисия в НС прие промените в КСО за реда за получаване на втора пенсия

  • 14 януари 2021 16:23

  • 2348
  • 0
Бюджетната комисия в НС прие промените в КСО за реда за получаване на втора пенсия
© Pixabay

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с изплащането на втората пенсия, съобщава БНР.

Пенсионните фондове ще са длъжни да гарантират размера на вноските, постъпили през годините.

Минимум 50% от натрупаната доходност трябва да бъде изплатена на пенсионера, а останалите средства да отидат  в резерва на фонда.

След оживени дебати вчера и  парламентарната комисия по труда и социалната политика одобри законопроекта, предложен от Министерския съвет. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти, от БСП и ДПС гласуваха "въздържал се".

При обсъжданията бяха поставени редица въпроси.

Един от проблемите с втората пенсия може да бъде открит в становище на Комисията за финансов надзор. В него банковият регулатор предупреждава, че има неясноти във формулировката на редица текстове, както и по механизма за осъвременяване на втората пенсия.

Редица неправителствени организации също реагираха, че в проектозакона има много положителни елементи, но е нужно детайлно разписване на текстовете между първо и второ четене.

В бюджетната комисия в НС обсъждат реда за получаване на втората пенсия

Законопроектът урежда три варианта за втора пенсия. Еднократно изплащане на сумата, разсрочено или пожизнено.

Редактират се и сроковете за преместване на партидите от частен фонд към НОИ преди пенсиониране. Новите текстове са ключови за поне 17 000 жени, които ще се пенсионират тази есен, както и за повече от 3 млн. осигурени в частните фондове.

В пленарната зала на парламента промените ще бъдат разгледани на първо четене в петък.

Последвайте канала на

Novini.bg
2348 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини