Южна Корея два пъти е настоявала Вили Сечкова да им стане почетен консул

  • 14 януари 2021 13:26

  • 2506
  • 2
Южна Корея два пъти е настоявала Вили Сечкова да им стане почетен консул
© Булфото (архив)

Република Корея (Южна Корея) два пъти е настоявала с ноти Виолета Сечкова да им стане почетен консул, става ясно от отговори на Министерството на външните работи до Клуб Z.

От редакцията са попитали дипломатическото ведомство как така бившата телевизионна водеща и приятелка на бизнесмена Александър Сталийски изведнъж бе одобрена от българското правителство за почетен консул и нагази в дълбоките води на дипломацията. 

Оказва се, че Република Корея два пъти с ноти е искала манекенката да им стане почетен консул, но първия път докуменитите й са били върнати заради дребни неточности.

Първата нота с искането е била изпратена на 9 юли 2020 г., но се оказало, че има пропуски в данните за кандидатката, консулския й окръг и адреса на нейната бъдеща канцелария. След отстраняването на всички процедурни пречки Република Корея изпраща втора нота на 29 октомври, придружена с официално писмо от южнокорейската външна министърка Канг Кьонг-хуа, в което тя изразява "пълна вяра в способностите и интегритета" на госпожа Сечкова.

Виолета Сечкова ще е почетен консул на Република Корея в Пловдив

В дипломатическата практика отдавна е прието държавите да определят различни местни лица за почетни консули, а изключително неприемливо е приемащата държава да не даде съгласие - това е знак за обтягане на двустранните отношения, поясниха дипломати. Допустим е отказ в изключителни обстоятелства, ако личността например застрашава националната сигурност на приемащата държава.

Категорично не България избира чуждите почетни консули, а съответната държава, която ги назначава, поясниха дипломатите.

Откриват българско консулство в Южна Корея

Почетните консули имат ограничен имунитет, т.е. под защита попадат техните канцеларии и те самите при изпълнение на задълженията им. Ако обаче извършат престъпление от общ характер, това не ги освобождава от наказателна отговорност. България бе отнела дори привилегиите им да слагат на колите си червени номера през 2016 г., но след обжалване Върховният админстративен съд им ги върна. Това обаче не означава, че те могат да нарушават правилата за движение, просто глобите и фишовете им пристигат от КАТ първо в МВнР, откъдето им се препращат за плащане.

Последвайте канала на

Novini.bg
2506 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.01.17 | 09:51

2
ще помага на многолюдната корейска диаспора в Пловдив с консулски услуги
wtf!?!?!??!

2021.01.14 | 15:14

1
която и да е тая гнида......

Добави коментар

Водещи новини