Джамбазки с въпрос към ЕК за премахването на Parler

Председателят на делегацията на ВМРО – БНД в Европейския парламент Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО – е отправил официално запитване до Европейската комисия във връзка с премахването от страна на технологичните компании Amazon, Google и Apple на социалната медия Parler.

По предложение на Джамбазки групата на Европейските консерватори и реформисти ще внесе предложение въпросът със забраната на Parler да бъде включен в дневния ред на пленарната сесия на ЕП, която започва на 18.01.2021 г. в Брюксел, съобщиха от ВМРО.

Консервативната социална мрежа Parler вече е спряна

Каква е позицията на Европейската комисия относно действията на технологичните гиганти и планира ли регламенти по отношение на социалните медии, пита Джамбазки.

Българският евродепутат задава и въпрос как ЕК ще защити правото на изразяване на европейските граждани?

След бунта в Капитолия на 6 януари социалната мрежа Parler беше свалена от Google, Amazon и Apple. От компаниите обявиха, че приложението не отговаря на изискванията за модериране на съдържанието.

Туитър блокира над 70 000 профила на "КюАнън" след размириците на Капитолия

Според българския представител в ЕП Джамбазки обаче в случая става дума за двоен стандарт и посегателство върху свободата на словото. По неговo мнение технологичните гиганти са действали с общи усилия за ограничаване на свободата на словото от интернет и премахване на конкуренцията в социалните медии.

Ето и целия коментар по темата на евродепутата от групата на Европейските консерватори и реформисти:

Всички знаем значението на тези социални мрежи, те са един от основните канали за политически маркетинг. Ето защо е от съществено значение да се защити основното право на свобода на изразяване.

Основното право на свободното изразяване на мнение не просто е застрашено, то е нарушено безпрецедентно, а то е от базисно значение за функционирането на демокрацията. Тук дори не говорим за действия, основаващи се на закони и правни регулации. Говорим за самостоятелни решения на частни технологични компании с целенасочено ограничаване на основни граждански права. Нагледно бе демонстрирана лекотата, с която може да бъде премахнат изцяло от мрежата един сайт, предлагащ алтернатива на Twitter и Facebook. А това води след себе си редица опасности, заплашващи устоите на съвременната демокрация.

Амазон къса връзки със социална мрежа, използвана от привърженици на Тръмп и крайнодесни екстремисти

Изключването на сайт с милиони потребители, само защото отказва да изтрие акаунтите на някои от тях, разкрива реалната опасност множество подобни платформи също да затегнат правилата си и да ограничат свободата на словото и да не рискуват дори с по-умерени, но различни от общоприетите мнения. И идва логичният въпрос дали всеки набелязан за екстремист е такъв наистина и заслужава ли всеки да бъде следен и цензуриран онлайн.

Вълната от цензура по политически причини в САЩ напомня за изключването на Twitter и Facebook от авторитарни държави по време на протести в тях. Напомня на действия, случвали се в страни, репресиращи своите граждани.

Сигурен съм, уважаеми съратници, че и Вие, както и аз, следим отблизо последните събития, които се разиграха в САЩ....

Публикувахте от Ангел Джамбазки в Вторник, 12 януари 2021 г.

 

Затова идват и логичните въпроси, които изпратих към Европейската комисия:

Каква е позицията на Европейската комисия относно действията на технологичните гиганти?

Планира ли ЕК определени регламенти по отношение на социалните медии? Как Европейската комисия планира да защити правото на изразяване на своите граждани?

Коментари

 1. 2021.01.13 | 05:24
  ЕК да се меси в отношенията на частни фирми, базирани в САЩ? Никой не забранява въпросната услуга, ако тя си намери друг облак и се премести там. Ако са толкова ербап, да си направят собствен облак и да си го ползват - никой няма да може да ги спре, ако не нарушават федералните закони.
 2. 2021.01.13 | 01:27
  и тоа има просветления чат пат
 3. 2021.01.12 | 21:49
  Как иначе би си изкарал хляба този популистически ненужник, говори за морал а шофира пиян! говори за наборна служба а сам не е служил! много плюе по гейовете а жена няма,обаче клиентела измежду нашият народ има ,глупоста и злобата са храна за такива политици от това живеят
  1. 2021.01.12 | 23:46
   po skoro nujnik
 4. 2021.01.12 | 22:49
  Решение има ама всеки трябва първо да го проумее и тогава да го направи просто и лесно е , защо трябва да им се използват платформите каквито и да са те гугал било феисбук било туитър било и тем подобни та да ги видим тогава тия богаташчета да си ги ползват те самите има и други начини за кумуникация
 5. 2021.01.12 | 21:45
  СОЦИАЛНАТА МРЕЖА СЕ БОРИ 4 ГОДИНИ СРЕЩУ ТРЪМП И НАКРАЯ МУ ИЗТРИ АКАУНТИТЕ...ТУИТЪР ,ФЕЙСБУК И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ !!! КАКВО ОСТАВА НА ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ НА САЩ, ЕС И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ВЪРЗАНИ В МРЕЖАТА???
 6. 2021.01.12 | 21:14
  ПРАВ Е!
 7. 2021.01.12 | 20:29
  OH,KAKVO LI NI 4AKA OSHTE......
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет