От ДПС се обявиха против настоящия модел на машинно гласуване

  • 12 януари 2021 12:04

  • 2910
  • 13
©

Най-вече искам да си пожелаем здраве, здраве, здраве за новата година. За първи път ще правим избори по време на пандемия. Безспорно в технологично отношения има доста неща, които трябва да се направят от различните власти в страната, за да можем да гарантираме здравето на хората и едни честни избори. Гражданите трябва да имат доверие в изборния процес, за да може после цялото общество да се обедини и да работим за едно по-добро бъдеще на България.

Това заяви председателят на ДПС Мустафа КарадайъМустафа КарадайъМустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е роден е на 08.05.1970г. в село Борино, по време на консултациите при президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Караянчева захапа Радев: Спрете внушенията, че изборите ще са манипулирани

"ДПС винаги е поставяло въпроса за спазването на Конституцията на България и гарантирането на правото на всички граждани да могат да упражняват своето право на глас. За съжаление настоящите управляващи парламентарни партии не гарантират конституционните права на българските граждани, както в страната, така и извън нея.

Относно машинното гласуване трябва да изберем точния модел. Трябва да се концетрираме върху проблемите, които ги имаме от опита и практиката по време на предишни избори. Проблемите са - големият брой на недействителни гласове, субективният подход при броенето на гласовете и огромният брой сгрешени и надраскани избирателни протоколи. За тази цел трябва да разберем дали машините ще спомогнат за решаването на тези проблеми. Нашите призиви не бяха чути и управляващите наложиха един Изборен кодекс, който смесва машинното гласуване и това с бюлетини, което дава предпоставки за още по-голямо объркване на изборния процес. Това само допълнително ще доведе до ерозиране на вярата в честността на изборите. Това е въпрос на законодателната власт и ние сме готови, ако има дебат в парламента, да дадем своето мнение и предложения. Този модел на машинно гласуване не е най-добрият. Има много други по-добри модели на машинно гласуване", категоричен бе той.

"Искам да кажа, че ние имаме един партиен проблем при провеждането на избори в условията на пандемия. По време на предизборната кампания ние не използваме медиите, а водим кампания с директни срещи с избирателите и ходим от врата на врата, при всеки човек. Тук има над 20 медии и те могат да потвърдят, че ние не се възползваме от тях по време на кампания. Това е причината да настояваме за една нормална и равнопоставенна предизборна кампания по медиите", добави Мустафа КарадайъМустафа КарадайъМустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е роден е на 08.05.1970г. в село Борино,.

Радев към ГЕРБ: Скоро ще обявя датата за изборите, независимо дали има промяна или не

"Очакваме да чуем от ваша страна и логиката ви за пдохода към определяне на датата за изборите. Така и ние ще можем да разсъждаваме за предстоящите избори, защото никой в момента не може да каже как ще се развива пандемията. Последните промени в Изборния кодкес бяха наложени, пак ще повторя - наложени, в условията на пандемия. Това стана само преди няколко месеца и никой не взе предвид нашите предложения", каза още председателят на ДПС.

"ДПС иска от 2014 година, при всяко отваряне на Изборния кодекс, да бъде премахнат субективния елемент в изборния процес. Това може да стане при 100% машинно гласуване или при 100% преброяване на бюлетините с машини. Нашият председател е настоявал многократно за това", заяви от своя страна Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на. "Относно гласуването по пощите - на нас пришки ни излязоха да говорим за нашите съграждани в чужбина. Голяма част от тях са със суспендирани права. В нашата парламентарна група ще обсъдим всички варианти. За мен лично имаме много лош пример от последните месеци от гласуването по пощите и то от една голяма демокрация. Там гласуването по пощата се случва от много години и винаги е имало доверие в него, а сега видяхме всички какво се случи. Не мисля, че една млада и неукрепнала демокрация като нашата ще може да гарантира едно гласуване по пощата", категоричен бе Цонев.

Томислав Дончев посочи два варианта на гласуване

Думата взе и депутатът от ДПС Хамид Хамид. "Винаги сме сигнализирали, че правата на българските граждани в чужбина са нарушени и ще го продължим да го правим. Относно видеонаблюдението - ние три пъти сме внасяли подобни законопроекти. Бил съм наблюдател на чужди избори и мога да заявя, че тази практика работи", разкри той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2910 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Пудела на доган

2021.01.12 | 16:54

13
Тази ислямската говорителка ще им е за последно във Български парламент.Никой в европа не допуска до власта индивиди от третия свят.
500 години

2021.01.12 | 16:48

12
Тая пасмина не можа да научи Български език.Неграмотния етнос а приори да се самоутрепат,че само се развъждат диваци без никакво развитие.
Нов

2021.01.12 | 14:50

11
Да, трябва машините да превеждат гласово на турски, защото аджаба много български граждани милеещи за нашата страна не знаят езика и, и не им пука!
nimportequi

2021.01.12 | 14:44

10
И в Германия има много турци но ако направят партия ще стане война а тук всички номера на комунягите минават...
Герб в

2021.01.12 | 14:11

9
Затвора и дъпъсъ при мохамед.
Емил Караниколов

2021.01.12 | 14:03

8
Беше унизително да чуем как държавният глава не оспори намерението да се крият документи и обеща да изпрати "Митко" на помощ.Мишката Радев цър цър ...е в капана,който му е щракнал опашката и сега му остава само да църка от болка. ..цър цър Много хора свалиха доверието си от президента, когато чуха телефонния му разговор с ген. Стойков.
Емил

2021.01.12 | 14:02

7
60 дена до изборите. ГЕРБ печелят за сетен път и Борисов ще управлява още четири години. Да живее България !!! Мисля че, избирателите и този път пак ще се консолидират около подкрепата за Герб, защото узрелия демократ-народът прави разлика между думи и свършена работа!
anna bird

2021.01.12 | 14:01

6
“принципният и доблестен” пишман президент е бъркал в държавни офиси под полата на негова служителка и подчинена.Същата той назначава на втори договор за оказаните сексуални услуги.Кукловодите му ги принудиха да се бракуват ,за да му наложат измамната визия за изборите,че е честен човек,глава на семейство и натовски генерал.Иво Христов е известен като човек с много зависимости,руски агент и антиевропеец.Той е в основата на десетки политически гафове на Радев ,който освен от руски самолети с изтекъл срок на годност от друго едва ли разбира.Не е виновен човечецът,жертва е на комунистическата казарма и БКП.Президентството, в този му вид представлява опасност за националната сигурност!
Против е ама

2021.01.12 | 14:00

5
Не е нормално да участват в изборите умрели граждани и да използват манипулативно в избори на европейска държава.Каква работа имате да се мешате във европейска България.Ходете си във майчината ви държава.
Спират се субсидиите на

2021.01.12 | 13:53

4
Протурската партия от държавният резерв и еврофондове.Племената не са от Българският народ,тоест са несъвпадат с европейската общност.

Добави коментар

Водещи новини