Президентът призова да се гарантира достъпът на независими експерти до сертифицирането и одита на машините за гласуване

  • 10 януари 2021 16:51

  • 841
  • 14
Президентът призова да се гарантира достъпът на независими експерти до сертифицирането и одита на машините за гласуване
© Прессекретариат на президента

Все още очакваме методиката за одитиране на машините за гласуване на предстоящите избори за Народно събрание, условията за съхранението на устройствата, транспортирането им и контрола след тяхното одитиране. Трябва да се гарантира правото на независими организации и експерти да имат достъп до сертифицирането и одита, защото така ще се увеличи прозрачността и доверието към машинното гласуване. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на среща с представители на политическа партия МИР.

Разговорът, в който участва вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, се проведе в рамките на поредицата консултации за организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот. Участниците в срещата изразиха притеснения за навременната доставка на машините за вота.

От партия МИР са категорични, че машинното гласуване е най-решителната стъпка за предотвратяване на фалшифицирането и подмяната на вота на българските граждани, но то трябва да бъде прозрачно и да се проведе национална информационна кампания.

Румен Радев: Не трябва да се допускат машинации на изборния процес зад паравана на здравните мерки

„Разписаното в Изборния кодекс успоредно гласуване чрез машини и с хартиени бюлетини създава предпоставки управляващото мнозинство да всее хаос в целия изборен процес, да затруднят българските граждани, а в това число и членовете на секционните комисии“, заяви Симеон Славчев – председател на партията.

От МИР се обявиха и против „монопола“ на „Информационно обслужване“ АД във връзка с обработката на резултатите от изборите. Партията предлага всички политически сили, които участват в изборите, да имат право да излъчат наблюдатели не само в ЦИК, но и в „Информационно обслужване“.

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на припомни, че с ветото си от октомври 2020 г. върху последните промени в Изборния кодекс е върнал за ново обсъждане измененията, регламентиращи комбинираното гласуване и отчитането на резултатите от машините, както и директното възлагане на компютърната обработка на данните от гласуването на едно търговското дружество. Необходимо е ЦИК да изготвя функционално задание и техническа спецификация, които публично да се дискутират, преди да бъде възложено осъществяването на компютърната обработка на резултатите, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на срещата.

Държавният глава обобщи, че от проведените досега консултации с извънпарламентарните партии има консенсус за необходимостта от законови промени, регламентиращи начина на гласуване на карантинираните гласоподаватели, дистанционното гласуване по пощата на сънародниците ни зад граница в държави със сериозни ограничения предвид пандемията.

По думите на президента съгласие е постигнато за осигуряване на видео наблюдение от изборната администрация с директно излъчване по интернет в ЦИК и правото на членове на СИК, наблюдатели и застъпници да снимат със своите телефони и да излъчват в реално време процеса на отваряне на урните, броене на бюлетините и оформяне на протоколите.

Президентът посочи, че единодушие има и за необходимостта от промени в изборното законодателство, които да дадат повече възможности за конкурентна среда за всички партии в процеса на предизборната кампания, особено по отношение на медийното отразяване. Редно беше към настоящия момент вече да разполагаме със здравен протокол, който да бъде разгледан и обсъден, и който едновременно да защитава здравето на всички хора и участници в изборния процес, но и да не ограничава правата на членовете на СИК, наблюдатели и застъпници, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

По думите му, здравните власти трябва да предложат при какви параметри на заболеваемост каква предизборна кампания ще се провежда, като заедно с политическите субекти се разработят различни сценарии за организация на политическите мероприятия. На срещата беше обсъден и въпросът за разширяване на възможностите за медийното отразяване на малките политически формации в националните медии и техните регионални станции. От МИР предлагат освен видеонаблюдение на броенето на бюлетините, да има наблюдение и на целия изборен процес, като се гарантира тайната на вота.

Партията настоява да се създаде възможност цялата информация, която се подава в ОИК, РИК и ЦИК, онлайн да може да се предоставя и на политическите формации, участващи във вота, което ще предотврати фалшификация на резултатите.

Последвайте канала на

Novini.bg
841 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
народен глас

2021.01.11 | 16:05

14
а кои ще седи при тия зарази другарю ти ли?
Емил Караниколов

2021.01.10 | 22:11

13
60 дена до изборите. ГЕРБ печелят за сетен път и Борисов ще управлява още четири години. Да живее България !!! Мисля че, избирателите и този път пак ще се консолидират около подкрепата за Герб, защото узрелия демократ-народът прави разлика между думи и свършена работа!
A

2021.01.10 | 22:06

11
Беше унизително да чуем как държавният глава не оспори намерението да се крият документи и обеща да изпрати "Митко" на помощ.Мишката Радев цър цър ...е в капана,който му е щракнал опашката и сега му остава само да църка от болка. ..цър цър Много хора свалиха доверието си от президента, когато чуха телефонния му разговор с ген. Стойков.

2021.01.10 | 22:10

12
Все още може да избира Сибир или СГЗ. По късно ще е късно.
a

2021.01.10 | 22:05

10
“принципният и доблестен” пишман президент е бъркал в държавни офиси под полата на негова служителка и подчинена.Същата той назначава на втори договор за оказаните сексуални услуги.Кукловодите му ги принудиха да се бракуват ,за да му наложат измамната визия за изборите,че е честен човек,глава на семейство и натовски генерал.Иво Христов е известен като човек с много зависимости,руски агент и антиевропеец.Той е в основата на десетки политически гафове на Радев ,който освен от руски самолети с изтекъл срок на годност от друго едва ли разбира.Не е виновен човечецът,жертва е на комунистическата казарма и БКП.Президентството, в този му вид представлява опасност за националната сигурност!
Нищоправец

2021.01.10 | 19:48

9
Омръзна ми вече този жалък смешник.Не знае,не може и не иска да направи нещо градивно. ЧАО,ЧАО РУМЧО.
решетников

2021.01.10 | 17:07

3
аз му дадох тая идея, а независимите експерти ще му доставят доказалите се интернационално институции в тази област ГРУ-КГБ! Списъка с всички независими експерти ще полуи както винаги по Почта России!

2021.01.10 | 18:58

8
Ха Ха

2021.01.10 | 17:47

6
А Черепа ще помогне финансово.

2021.01.10 | 17:00

1
и сои да тези независими експерти - предложените от резидента?!хахахаха
Бай Тошо

2021.01.10 | 17:48

7
И финансирани от Черепа.

2021.01.10 | 17:33

5
радеФ,спри се малко бе човек толкиз години дрема,сега се разработи гледай да не пиеш студена вода потен.
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2021.01.10 | 17:11

4
Бре много нервен е станал олигофренът радефф в последните дни! Месеци наред в най-тежката криза за България се беше скрил под миризливата пола на деса-простакеса, а сега отведнъц след като направи гафа с датата на изборите не се спира ден и нощ! Явно товарищ решетников яко му е наб.ил простото канче! Най-долняит и най-ограничеият пРезидент На България за всички времена! Тоя мина по тъпота и правешкия селянин със средно образование!

2021.01.10 | 17:05

2
Простак,престани да се правиш на интересен,не ти се удава

Добави коментар

Водещи новини