Ще могат ли карантинираните да гласуват? Ето отговора на ЦИК

  • 08 януари 2021 11:25

  • 2028
  • 1
© Novini.bg

Очакват ни значими избори, поради значимостта на органите, които ще се избират, но и заради обстоятелствата. Най-важното, което предстои, е общественото доверие в изборния процес. Това доверие в обществото към изборите и органите, които го организират, е свързано с факта, че ЦИК е натоварена да гарантира конституционните права на избирателите. ЦИК не намира своята уредба в конституция, но ИК разписва правомощията на ЦИК. В тази връзка моят призив е да запазим и да утвърждаваме доверието в изборния процес. Това заяви Александър Андреев, председател на ЦИК, на среща при президента Румен Радев днес.

Андреев обърна специално внимание на доверието в изборния процес: „Утвърждаването на доверие изисква ясни послания за условията, при които хората ще упражняват избирателните си права. Нека да има послания, които са на база на действащото законодателство. Усилието ще бъде на всички нас.“.

Той изтъкна предизвикателствата пред организацията на изборите: “На първо място да се гарантира в пандемичната обстановка здравето на избирателите и на членовете на СИК. Трябва да гарантираме здравето на тези хора от обучението до провеждането и отчитането на изборите.“.

Трябва сериозна работа с партиите според Андреев, защото партиите посочват членове на секционните избирателни комисии: „Този процес би подпомогнал изборната администрация.“.

Машинното гласуване е второто предизвикателство пред изборния процес, изтъкна председателят на ЦИК: „В рамките на нашата обществена поръчка са предвидени срокове за осигуряване на машинното гласуване. Машините трябва да се настроят към техническите изисквания.“.

Стана ясно коя фирма ще достави машините за гласуване

Относно гласуването на граждани поставени под изолация Андреев заяви: „Това не може да се случи без да има изменение в ИК. Необходимо е да се направят изменения, тъй като в момента опцията за мобилни урни е възможна само за граждани с трайни увреждания, които не позволяват явяването в избирателна секция.“.

Той каза, че разширеното тълкуване на текстовете в ИК би поставило под съмнение принципите в изборния процес.

За гласуването по пощата изтъкна: „То е приложимо в много държави. Това ще изисква активна регистрация на гражданите, за да получават документация. Това също изисква изменения в ИК, за да се случи.“. Той допълни, че експерименталното въвеждане на такъв тип гласуване не предполага взимането на тези резултати предвид.

Последвайте канала на

Novini.bg
2028 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.08 | 12:01

1
? какви избори бе, то страшна световна пандемия върлува от неизвестен вирус, кукерите забраниха, моловете зеят празни, щабове заседават, професори умуват, какви избори??

Добави коментар

Водещи новини