"Ню Йорк таймс" хвали Николай Младенов

  • 02 януари 2021 17:24

  • 3536
  • 15
"Ню Йорк таймс" хвали Николай Младенов
© Булфото (архив)

Превантивната дипломация, поради естеството си, често не води до гръмки заглавия за практикуващия я. През своите близо шест години като специален пратеник на ООН за конфликта между Израел и палестинците Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 работи тихо и вън от светлината на прожекторите за предотвратяване на ескалация в ивицата Газа, за съхраняване на възможностите за двудържавно решение на конфликта и за събиране на подкрепа за нормализиране на отношенията между Израел и арабските страни като много по-предпочитана алтернатива на израелско анексиране на земи в Западния бряг, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Но Младенов постигна най-малко един зрелищен успех: той си спечели уважението на всички, с които е работил, мнозина от които се гледат един друг като врагове, отбелязва вестникът в статия, публикувана в днешното му електронно издание.

"Много честен посредник", каза за него Рами Хамдала, бивш палестински премиер.

"Аз лично разчитах на него", заяви Моше Кахлон, бивш финансов министър на Израел.

"Почтен човек", посочи Джейсън Грийнблат, бившият специален пратеник за Близкия изток на правителството на американския президент Доналд Тръмп.

"Гордеем се, че го познаваме", заяви Халил ал Хая, заместник-ръководител на Хамас в Газа.

48-годишният Младенов, чийто последен работен ден като специален пратеник приключи в четвъртък, се завръща в родната си България, след като внезапно отказа да бъде назначен на друг високопоставен пост, в Либия, за да се бори с, по думите му, сериозен здравен проблем, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Вестникът припомня, че през 2016 г. Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 насърчи основните посредници на преговорния процес в Близкия изток, САЩ, Русия, ЕС и ООН, да съставят доклад с предвидени в него конкретни стъпки, който поне да съхрани възможността за двудържавно решение.

Предприемането на действия при липсата на преговори бе в разрез с господстващата тогава дипломатическа доктрина, че най-важното е възобновяването на преговорите.

"Не мисля, че нещата стават така. Може да разполагате с най-добрата сделка на света", но докато палестинците в Западния бряг и Газа са скарани, "едва ли ще можете да я реализирате", казва Младенов.

САЩ: Николай Младенов е най-добрият кандидат за специален пратеник на ООН за Либия

Оттогава неговият подход си спечели широко признание. В Газа, една територия постоянно на ръба на нова война, Младенов превърна в своя мисия предотвратяването ѝ, пише "Ню Йорк таймс" и припомня посредническите усилия на българския дипломат за успокояване на напрежението.

Младенов бе един от първите хора на висок пост, които стигнаха до заключението, че нищо не може да спре израелския премиер Бенямин Нетаняху да изпълни обещанията си за анексиране на Западния бряг, но и че той може да бъде убеден да се откаже от анексията в името на нещо по-важно - нормализирането на отношенията с арабски страни, които отдавна отхвърлят еврейската държава.

Младенов не си приписа заслуги за постигнатите от Израел споразумения за нормализиране на отношенията с арабски държави, но работи за утвърждаването на идеята нормализирането на отношенията да бъде използвано като награда за Израел заради отказа от плановете за анексия.

Палестинците възприемат споразуменията между еврейската държава и арабски страни като предателство, но Младенов изтъква, че в дългосрочен план тези сделки ще облагодетелстват и тях, отбелязва вестникът.

"Сега има споразумение. Това е важното. Нито Израел, нито арабските страни ще искат да го провалят. Това създава лостове на влияние за някои страни в Израел", изтъква дипломатът..

Младенов не беше фен на мирния план на Тръмп, но според него текущите промени създават вълнуващи възможности за неговия приемник на поста пратеник на ООН Тор Венесланд от Норвегия.

"Това е различен свят. И въпреки всичките си недостатъци, може би всъщност е един по-добър свят", обобщава Младенов.

Последвайте канала на

Novini.bg
3536 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2021.01.03 | 19:35

15
Еврейската медия хвали еврейското мекере. Напълно нормално. Хора, да знаете че вирусът и ваксините са ви безплатен подарък от евреите, язък дето ги спасявахме навремето...
Вики

2021.01.02 | 18:56

6
Младенов е най-вероятно изборът на Борисов за Президент. Във всички случаи поне няма да излага България пред света, а и ще бъде дипломат и обединител, а не като Радев разеденител. Дано си реши здравословния проблем, ако има такъв, а не е мотив за отказ да отиде в Либия

2021.01.03 | 17:06

14
един

2021.01.03 | 10:53

12
Пак играят номер,навън много прехваляни,а вътре са същите комунистически мошеници!Един такъв "прехвален" щеше да ни оправя за 800дни,и видяхме до къде ни оправи.Вероятно зад тази статия стоят и руските пари и интереси!!Точно преди избори,почват да ги хвалят!
до горният селяндур

2021.01.03 | 16:35

13
Привиждат ти се призраци зад всеки ъгъл! И какво общо има този млад, интелигентен и неопетнен мъж, работил в една от най горещите точки на света за ООН с дементиралото старче- хазартаджия Мони, ограбило държавата ни!
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.03 | 00:43

11
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ
име

2021.01.02 | 18:23

4
като бг министър не ми е направил впечатление на такъв човек..... не беше ли един мнооого външен министър---като много други наши министри.
Bai hui

2021.01.02 | 23:03

10
to v taq kochina bg i da imash dobri namereniq si kato prudnq v tornado.nishto ne viree dano po skoro se samozatrie tozi glupaf narod

2021.01.02 | 20:47

9
Този евреин е соросоид. Пробутват ни го. Да, ама не. Сори Джордж.

2021.01.02 | 20:32

8
Тази новина е интересна само за олигoфрeнския трол на новини.бг, само той пише в коментарите по 20 пъти и сам си чете и отговаря, шизoфреник.
Сатаната

2021.01.02 | 20:30

7
МЛАДЕНОВ Е ИЗБОРА НА БАЙДЪН ЗА ПРЕМИЕР, А НЮ ЙОРК ТАЙМС Е ВЕСТНИК НА "ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА" И ПОДГОТВЯ БЪЛГАРИТЕ ЗА ИЗНЕНАДАТА! АКО НЕ Е ФАТАЛНО БОЛЕН, ТО МЛАДЕНОВ ЩЕ Е НАЙ-УСПЕШНИЯ ПОЛИТИК ОТ 1989Г. ДО 2025! В Е Р В А Й Т Е. М И.!!!
Много се е променил този човек бе

2021.01.02 | 17:37

2
Да не си е сложил ваксина с ботокс? Като гледам снимката, досущ като министър Ботоксов.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.01.02 | 18:30

5

Това да не ти е джуджето Путин, който си слага ботокс?!

2021.01.02 | 17:37

1
Готвят му парашута за някой пост дето няма да работи а ще взима пари нито на Американците на западняците им дреме за Българските политици.

2021.01.02 | 17:46

3
научи пунктуациятаи обългарската граматика, а колкото до приликата му с Борисов - ама сложете си очилата, моля

Добави коментар

Водещи новини