Бюджет 2021 влиза в сила с повече пари за здравеопазване и образование

  • 01 януари 2021 10:19

  • 1244
  • 0
Бюджет 2021 влиза в сила с повече пари за здравеопазване и образование
© Novini.bg

Бюджет 2021 година влиза в сила от днес 1 януари. В него е заложен дефицит от 4 милиарда и 900 милиона лева, по-голямата част от които са свързани с овладяването на кризата с COVID-19. 

„Антипандемичният” бюджет, както го определи финансовият министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през, залага по-големи приходи и разходи спрямо предходните години при очакван ръст на икономиката от 2,5%. 

Минималната заплата от днес е 650 лева

Въпреки това харчовете от хазната, свързани основно със социални плащания и някои от мерките за подкрепа на бизнеса, ще бъдат по-големи от постъпленията. Те от своя страна „страдат” заради по-ниските ДДС ставки, гласувани миналата година, за редица сектори – основно в ресторантьорстото, но и при бебешките пелени и храни, както и за книгите. Това също е анти-Covid мярка.

Повече пари са предвидени за здравеопазване и образование, като общото салдо се очаква да бъде на минус от 3,9 на сто.

Те трябва да бъдат покрити с дългово финансиране, както и падежиращите през годината емисии. Миналата година страната ни излезе на външните пазари и набра близо 5 милиарда лева при много изгодни условия, които още са във фискалния резерв. Максималният нов дълг в края на настоящата година може да бъде 4 милиарда и 500 милиона лева. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1244 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини