Захариева към С. Македония: Политическите проблеми трябва да бъдат решени от политиците

  • 19 декември 2020 14:46

  • 7086
  • 13
Захариева към С. Македония: Политическите проблеми трябва да бъдат решени от политиците
© МВнР, архив

Думата на 2020 година е "несигурност". Това каза в началото на разговора външният министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и допълни, че пандемията е довела до несигурност за бъдещето, за работата, за здравето.

Тази несигурност се отрази и на работата на министрите на външните работи, каза още Захариева, но допълни, че конфликтите останаха.

Екатерина Захариева: Страната ни винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страните от Западните Балкани

"Първите месеци външните министри почти не правиха външна политика. Осигурявахме достъп до летища и до граници на гражданите ни по целия свят. Звъняхме да питаме има ли маски, има ли спирт", каза външният министър. 

Конфликтите останаха, а някои от тях се задълбочиха. И лидерите, и външните министри бяха концентрирани върху това да спасят гражданите. Във външната политика физическият контакт е изключително важен, каза още Захариева.

МВнР: България изразява съжаление за блокирането на заключенията на Съвета на ЕС относно разширяването

"България не е променила мнението си, че мястото на всички страни от Западните балкани е в ЕС. България настоя за видими резултати по изпълнение на договора. Българското правителство предложи рамкова позиция, и българският парламент я прие единодушно", заяви външният министър. 

Винаги може да се изисква и повече в един договор. Проблемът е, че доверието е вече на много ниско ниво, коментира външният министър във връзка с подписания по-рано в РС Македония договор за добросъседство.

Никой не оспорва правото на свободно изразяване, каза още Захариева.

Г-н президентът (на РС Македония - Стево Пендаровски, бел. ред.) много добре знае за какво става въпрос, не бива да изопачава, посочи външният ни министър. По думите ѝ пропагандата в РС Македония цели да разсее вниманието от това, че не се спазват договореностите, записани в договора за добросъседство.

"Нашият проблем е, че нашите приятели от РС Македония се опитват да прехвърлят на историците политическите въпроси. Политическите проблеми трябва да бъдат решени от политиците", смята още тя. 

"Езикът никога не е бил непреодолима пречка за присъединяването на РС Македония за нас. Това е непреодолима пречка за тях", заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на

Нашата позиция не е лесна за разбиране. Така или иначе ще продължим усилията да я обясняваме. Това не означава обаче, че България трябва да продължи да си затваря очите, каза още външният министър.

Екатерина Захариева: Омразата на македонците към нас трябва да спре

"За да се разрешат проблемите с РС Македония, трябва да се намалят емоциите. С емоции и с разговори през медиите няма да стане. Доброжелателност, отвореност, поставяне на проблемите на масата и оставяне на историците спокойно да си свършат работата без политически натиск. Единственият начин е това", обясни Захариева. 

Военно аташе е събирал информация извън закона на България, каза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Има достатъчно доказателства за това.

Екатерина Захариева: Северна Македония разчиташе някой да ни се скара

По въпроса за отношенията между България и Русия външният министър коментира, че те не са лоши, но извършването на незаконна дейност от страна на дипломатическия състав не помага за подобряването им. 

Нов шпионски скандал с гражданин на Руската федерация

Надежда ще е думата на 2021 г., смята Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
7086 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.20 | 19:43

13
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ
Роско Плювналиев, прецедент

2020.12.19 | 15:45

6
Стига плямпа, на колене пред мене и започвай.
Роско Плювналиев, прецедент

2020.12.20 | 15:08

12
Мен ме уважаваха много, канеха ме по канторите на фирмите във Виена да ми разпореждат как да уредя тоя или оня гешефт. А тая ку рветина аз съм я назначавал за да я шибам и аз съм я обучавал да се хареса на Вожда, затова напредна.
Tori gu

2020.12.19 | 19:16

9
Айде малко уважение. Не могат да ви уважат от дрегите държави,ако вие соми не уважавате никого. На колене да е м@ка ти. И да почва.

2020.12.19 | 21:57

11
Македонцире са измислена държава.Да прочетат малко история ако не е била България в лицето на Георги Димитров сега и никога да не е съществувала Македония.Все едно Испания да коленичи пред ЕРА и да им даде Паис Васко.Но ние сме си виновни .Да се подведен по ъкъла на шепа бунтовници ето резултата
Бунтата

2020.12.19 | 21:16

10
По принцип е точно така!!! Политическите проблеми,трябва да се решават от политици!!!! Но ти не си политик та да решаваш такива проблеми!!!!
Здрасти

2020.12.19 | 17:46

8
Захариева Захариева Баце си тури таралеж в гащите с тиа антички сега олеле ! Да не вземете да клекнете пред Байдън и Меркелица щото после къде ще бягате незнам...
Осман

2020.12.19 | 15:51

7
Стига настроявате хората само ела кате в Кюстендил и ще видиш как оцеляваме...

2020.12.19 | 15:15

5
Ограбени сме още през далечната 1991 година приятел, ходи да приказваш глупости на баба си

2020.12.19 | 15:11

4
За каква интернационализация става дума Красимиров: Пролетарски интернационал, което си е Коминтерна или за Либерален интернационализъм. Едно и също е, различни названия, но целта е една и съща: Обезличаване, премахване на традициите, първа стъпка от програмата за един милиард правоимащи да останат, а другите нещо като био маса консуматори и крепостни.
Иван-агента

2020.12.19 | 15:11

3
Политическите проблеми се създават от самите политици! Колко хора умряха а те Македония та Македония... Ние, гражданите ще ви решим проблемите като ви решим и Вас на изборите

2020.12.19 | 15:06

2
Да знаеш че и въшно министерство нямаме всичко е частни практики

Добави коментар

Водещи новини