Парламентът гласува правна възможност за отлагане на преброяването на населението 

  • 17 декември 2020 11:25

  • 397
  • 1
Парламентът гласува правна възможност за отлагане на преброяването на населението 
© Булфото (архив)

Парламентът гласува правна възможност за отлагане преброяването на населението у нас догодина при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Дава се право на Министерския съвет да може да промени датата на преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г. Това стана с приети на първо и на второ четене промени в Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г., внесени от ГЕРБ.

Съгласно закона преброяването следва да започне в 0.00 ч. на 22 януари 2021 г. и да приключи в 20.00 ч. на 15 февруари 2021 г. Поради невъзможността да се предвиди развитието на епидемията през месеците януари и февруари, съществува реална опасност от сериозни проблеми при преброяването, особено с преброители, пише в мотивите.

Според вносителя законопроектът няма да има пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.

Александър Ненков, един от авторите на промените, обясни, че в момента е нецелесъобразно да се проведе преброяване заради обстановката. Необходими са около 30 000 преброители, според НСИ, които ще трябва да посещават домовете, в някой има хора под карантина или заразени, аргументира се той.

От левицата подчертаха, че приемат аргументите, но НС снема от себе си отговорността и я прехвърля на правителството, което може да реши дали да започне преброяването или не, коментира Крум Зарков.

Шефът на НСИ поиска отлагане на преброяването, ако ситуацията с пандемията не се подобри

Данните от преброяването са важни за политическия процес, за пенсионната система и др, изтъкна той. Има логика да не се бърза и да не се брои на 22 януари, но не може да се дава възможността на Министерския съвет да решава сам, коментира депутатът.

Александър Ненков не се съгласи, че преброяването има отношение към предстоящите избори. Не отменяме закона, а даваме възможност за гъвкаво решение, обясни той защо не се фиксира нова дата. Няма задкулисие, категоричен беше представителят на ГЕРБ.

Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" обърна внимание, че е важно да се направи обективно преброяване. Не виждаме проблем, ако Министерският съвет определи датата, допълни той. Има направена добра преброителска карта, която дава възможност хората да бъдат преброени както трябва, изтъкна депутатът.

Последвайте канала на

Novini.bg
397 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.12.17 | 11:48

1
Какво ще броите бе, ГРОБари! Затрихте народа! Какво ще броите? С колко са се увеличили мангустите и фесовете и с колко са намалели българите ли?

Добави коментар

Водещи новини