Парламентът прие доброволната военна служба

  • 16 декември 2020 11:30

  • 4280
  • 9
Парламентът прие доброволната военна служба
© Булфото (архив)

Всеки български гражданин до 40 г. по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията на закона, може да служи във Въоръжените сили за срок до 6 месеца. Това става възможно с приетите днес на второ четене от 44-ото Народно събрание промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ), посочват от пресцентъра на Министерството на отбраната.

С промените се създава възможност за изпълнение на срочна служба в състава на доброволния резерв. Това ще става чрез сключване на договор, който осигурява възнаграждение, здравно и социално осигуряване. С увеличаване броя на български граждани с военна подготовка ще се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили. Очаква се срочната служба да доведе и до повишаване на интереса и ангажираността на българските граждани към тяхната подготовката за защита на Отечеството, отбелязват от военното ведомство.

Промените в закона дават възможност на работодателите да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците/служителите и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.

Измененията позволяват и разширяване на обучението на учениците от нивата на средното образование, като придобиване на умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили.

С промените се дава статут и оперативна самостоятелност на Централно военно окръжие като самостоятелно юридическо лице, което ще способства за по-пълно изпълнение на функциите и задачите му, свързани с изпълнение на разпоредбите от закона.

Военнослужещи помагат на три фронта срещу COVID -19

Другата важна промяна е свързана със Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, където се добавя категорията "курсант". Отчита се, че в хода на своята подготовка курсантите могат да получат наранявания или заболявания, които да ги доведат до състояние на "инвалидност", но поради липсата на категорията "курсант" в Закона за военноинвалидите и военноспострадалите, до сега те не попадаха в тази категория. С предложените изменения в този закон Министерството на отбраната отправя ясно послание за равно третиране и защита на всички категории военнослужещи.

Окончателното влизане в сила на промените ще стане факт с обнародването им в Държавен вестник, посочват още от Министерството на отбраната. 

Последвайте канала на

Novini.bg
4280 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ефрейтор

2020.12.16 | 12:09

1
най после нещо положително закъсали младежи имат временно подадена ръка от държавата вместо да се самоубиват или друсат без смисъл Ще намерят приятели и ще придобият умения да се защитят от надигащата се сган настъпваща по земите ни

2020.12.16 | 20:59

9
Ако имат акъл точно в казарма ще отидат, военни да стават. За лентяйстването може да поспорим, защота армията на друго няма да ги научи

2020.12.16 | 19:27

8
ако имат акъл обаче,малко са младежите който го използват обаче,по лесни е да лентяйстват и друсат.
Истината

2020.12.16 | 14:55

7
Който унищожи българската армия, този сволоч, унищожи и държавата!!!
Ъъъъъъъъъъъъъъъ......

2020.12.16 | 14:51

5
Особенно добра е идеята за сили за реагиране при бедствени ситуаций. Като тези ,които покриват нормите за военни и служат ,да имат социялни привилегий,както и възможности да ползват държавни кредити с нисък % за да създават семейства бизнеси или обучение.
Николай

2020.12.16 | 14:52

6
Една страна трябва да има редовна армия ,службата трябва да е от 6 меесеца до година според вида на военната част и функцията и . Важно е да се направят бойни части с по дълъг срок ,като военно-морски и военно-въздушни ,където да се служи до 3-5 год и да дават възможност за военна кариера.
йокин

2020.12.16 | 13:08

2
Ефрейторе,четейки публикацията,стигам да извода,че СИ НЯМАТЕ,НИКАКВО ПОНЯТИЕ,ОТ ВОЕННА СЛУЖБА.Иначе не бихте сътворили,такъв смешен коментар.
Не казвай "йок"

2020.12.16 | 13:30

4
защото все пак всичко е на доброволна основа, а не е задължително.

2020.12.16 | 13:23

3
Изискванията на закона японски

Добави коментар

Водещи новини