Николай Нанков: Засилва се ролята на регионалните съвети за развитие

  • 15 декември 2020 17:41

  • 373
  • 2
Николай Нанков: Засилва се ролята на регионалните съвети за развитие
© Булфото (архив)

Разширяват се функциите, правомощията и съставът на регионалните съвети за развитие. Засилването на ролята им е част от новия подход за интегрирано териториално развитие на регионите за периода след 2020 г. Това съобщи заместник-министър Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е на онлайн среща с представители на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа, цитиран от пресцентъра на МРРБ. На срещата е бил отчетен напредъкът по прилагането на Европейската харта за местно самоуправление за последните 10 години.

Нанков е посочил, че промените изхождат от разбирането, че инвестициите в регионалното развитие трябва да се основават на по-индивидуализиран подход, обвързан с местния контекст и отчитащ постигнатото ниво на развитие и благосъстояние. Водещ принцип е тесният диалог и сътрудничество между институции, работещи на различни нива на управление, както и всички заинтересовани страни. Затова с промените в Закона за регионалното развитие именно на регионалните съвети се дават правомощията да правят предварителен подбор на проектни идеи, финансирани от различни източници, включително европейските фондове, които да бъдат изпълнявани на територията на конкретния регион за планиране, добави той.

Освен тази промяна, за периода от последния доклад през 2010 г. България е предприела редица действия за прилагането на принципите, заложени в Европейската харта за местно самоуправление на Съвета на Европа, добавят от МРРБ.

Симеон Дянков: Регионални мерки трябват, а не да гоним вятъра после

Приета е и се изпълнява Стратегията за децентрализация за периода 2016-2025 г., като първата част от нея за периода до 2019 година вече е приключила, а следващият етап на Стратегията се подготвя в сътрудничество с местните власти, допълват от ведомството.

Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е е заявил, че правителство работи в диалог и с разбиране на проблемите на местните власти при формирането на политиката по отношение на регионалното развитие. Като пример той посочи приетия бюджет за 2021 година, в който обемът на планираните средства за капиталови разходи на общините ще създаде по-добри условия за провеждане на инвестиционната им политика. Приетият Закон за държавния бюджет вече получи добра оценка от Националното сдружение на общините, е допълнил Нанков.

Последвайте канала на

Novini.bg
373 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мдаа

2020.12.16 | 08:36

2
Никой не закача маститите комунисти, но е време ...
Питащ

2020.12.15 | 22:24

1
Този защо приказва глупости. МРРБ в частност ДНСК не извършват контрол над незаконосъобразни строежи когато са построени от " наши хора ". Може и да са доста големи по обем, но това няма значение. Важно е , че са наши хора а те са недосегаеми за разлика от чичо от село дето е построил една мижава пристройка за животни. Тях обаче ги събарят и се перчат в пресата. Така е в България, за нашите хора закона не важи, но другите да му мислят.

Добави коментар

Водещи новини