Разбраха ли се в НСТС за електронните рецепти и направления?

  • 15 декември 2020 15:37

  • 516
  • 0
Разбраха ли се в НСТС за електронните рецепти и направления?
© Министерски съвет

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе онлайн заседание, свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма, г-жа Марияна Николова, съобщиха от правителствената информационна служба.

Правителството и социалните партньори обсъдиха проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление № 119 на Министерския съвет от 2006 г.

С промените се регламентира възможността да бъдат издавани електронни направления и рецепти. При обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, поради разпространението на заразно заболяване, лекарите от първичната извънболнична помощ ще могат да издават на пациенти от техния регистър електронни направления за медико-диагностични изследвания с оглед установяване на заразеността от съответното заболяване.

НСТС обсъжда електронните рецепти

Направленията ще се издават без извършване на физикален преглед на пациента, но след провеждане на телефонна консултация за обсъждане на оплакванията на пациента и снемане на анамнеза. Електронните направления и електронните предписания ще се издават и съхраняват чрез специализиран медицински и аптечен софтуер, с който разполагат лечебните заведения и аптеките, сключили договор с НЗОК, и няма да се изисква предоставянето им от пациентите при посещение на съответните лечебни заведения или аптека.

Жени Начева: Е-направление е първата стъпка към е-здравеопазване

С предложените промени ще се облекчи работата на лекарите в извънболничната и болничната помощ и ще се улесни достъпът на здравноосигурените лица до консултации, медико-диагностични изследвания, лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

Социалните партньори постигнаха единодушна подкрепа за проекта на Постановление.

Последвайте канала на

Novini.bg
516 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини