Хасан Адемов: Заплащането на извънредния труд остава без промяна

  • 10 декември 2020 09:05

  • 687
  • 0
Хасан Адемов: Заплащането на извънредния труд остава без промяна
© БНТ

Приетото допълнение към Кодекса на труда за увеличение на полагания извънреден труд, е възможност, а не дефинитивно задължение. Това заяви за промените в Кодекса на труда Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва - председател на Комисията по социална политика в НС. 

В кодекса остават текстовете, които запазват правата на на работниците, включително този, който по дефиниция забранява извънредния труд, каза още той. 

Парламентът въведе двойно увеличаване на извънредния труд

Адемов обясни, че до евентуалното двойно увеличение на часовете за извънреден труд може да се стигне само през колективно трудово договаряне, т. е. това не може да стане без съгласието на синдикатите, респективно работниците.

Депутатът от ДПС допълни, че има някои отрасли, в които са допустими изключения от дефинираната в кодекса забрана за полагане на извънреден труд, но всичко е въпрос на колективно договаряне с работодателите.

Що се отнася до заплащането на извънредния труд, то остава без промяна. То е процент от почасовото възнаграждение: 50% от него - в работни дни, 75% - за събота и неделя и 100% - за празнични дни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
687 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини