Министерският съвет одобри Законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство

  • 09 декември 2020 16:34

  • 316
  • 0
Министерският съвет одобри Законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство
©

Министерският съвет прие решение за одобряване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство, предаде правителствената пресслужба.

Със законопроекта е предложено изменение на чл. 30, ал. 6, като се предвижда разрешението за извършване на музейна дейност от частен музей да се отнема с мотивирана заповед на министъра на културата по мотивирано предложение на директора на Инспектората за опазване на културното наследство, когато:  постоянната или временна експозиция на музея е отворена за посетители по-малко от 100 дни в годината; в случаите на чл. 192, ал. 1, т. 2, нарушенията не бъдат преустановени в определения срок; музеят престане да отговоря на изискванията по чл. 25, т. 1-4; в музея се съхраняват неидентифицирани и нерегистрирани по реда на този закон движими културни ценности.

Официално: Промениха наименованието на 24 май

Предвижда се издаването на две наредби на министъра на културата: за определяне реда за осъществяване на съгласувателната процедура по раздел V „Териториалноустройствена защита“ на глава пета на Закона за културното наследство и за определяне реда за провеждането на конкурсите за финансово подпомагане на културни инициативи, целеви програми и творчески проекти по чл. 14, ал. 2, т. 1 от Закона за закрила и развитие на културата.

Последвайте канала на

Novini.bg
316 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини