Как биха гласували избиратели, които са под карантина заради COVID-19?

  • 07 декември 2020 09:56

  • 490
  • 1
Как биха гласували избиратели, които са под карантина заради COVID-19?
© Булфото, архив

Не можем да отменим базисни принципи, на които почива управлението на страната и основни човешки, основни политически права – правото на всеки гражданин да участва в избирането на представителни институции. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ Ваня Нушева, преподавател по избирателни системи и изборна администрация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и програмен директор на „Прозрачност без граници”.

"Служителите на тези институции са задължени да действат така, че да предлагат решения, които съобразяват проблеми като настоящата епидемична обстановка", смята тя. 

Не е помислено и трябва да се намери решение на два съществени въпроса – как гласуват карантинираните избиратели и как провеждаме предизборна кампания, съобразена с противоепидемичните мерки, коментира Нушева.

Тя припомни становище на „Прозрачност без граници“ по тази тема, огласено преди месеци. Въпросът как гласуват карантинираните е бил поставен в правната комисия в парламента още през септември. 

Харизанов обсъждал с Борисов снимките с кюлчетата и пачките

"Можем ли да си позволим подход, в който хиляди избиратели са решени от своите избирателни права", попита Ваня Нушева, която вижда решения на подобен проблем в инструментите за дистанционно гласуване, например по пощата.

По думите й практически не е възможно да се случи електронното гласуване.

"Част от публичните прояви на кандидатите за изборни позиции могат да преминат онлайн. Но обществените медии са важни посредници между политиците и гражданите", подчерта Ваня Нушева, отбелязвайки възможността за по-широк безплатен достъп до обществените медии по време на предизборните кампании като достъпен информационен канал. 

"Това е едно решение, което почти не се обсъжда на този етап", каза Нушева.

И посочи, че е нужно да бъде създаден регистър, база данни с членове на секционни избирателни комисии от предходни години, с потенциални кандидати, които са добре обучени, които могат да служат като резерв в подобни ситуации.

Последвайте канала на

Novini.bg
490 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Чери

2020.12.07 | 11:12

1
Няма страшно, да се осигурят водолазни костюми с кислородни бутилки на карантинираните. Така няма да дишат около некарантинираните. Всъщност е видно, че се мисли как да не се проведат изборите в срока.

Добави коментар

Водещи новини