Прилагателно и цар Самуил спънаха българо-македонската комисия

  • 04 декември 2020 17:00

  • 7298
  • 29
© Novini.bg

Със съжаление констатирам, че 11-тата поред среща е нулева. Няма направена дори миниатюрна стъпка напред в нашата работа. Това каза съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония проф. Ангел Димитров на пресконференция след двудневно видеоконферентно заседание на комисията.

Станаха ясни някои доста съществени неща, за които вече имахме сигнали, но днешната среща ги потвърди. При установена практика при седмата и осмата среща, след деветата нашите колеги отказаха да подписват протоколите, като настояваха за употреба на прилагателното "македонски" навсякъде. Това влизаше в противоречие от една страна с утвърдената практика, а от друга страбна с желанието за общуване на Северна Македония, която тя беше изразила ссъс своя нота документ до ООН, заяви проф. Димитров.

Блокирайки подписването на протоколите на две срещи донякъде поставя под съмнение нашата работа. Без документ, който ясно да отразява какви дискусии са водени и какви решения са взети, нещата сизглеждат несигурни и показват нежелание да се работи по-интензивно и по-резултатни. Появата на тази нова позиция от страна на нашите колеги е част от едно политическо отношение, един опит да се дискредитира българската позиция, която започна след октомври миналата година, добави той.

По отношение на същността на нашата работа и на нулевия резултат, в Северна Македония постоянно се говореше, че Комисията е отхвърлила три периода в учебниците – старата история, периода Средновековието и ранния период на на османското владичество на Балканите. Всъщност ние сме много далече от завършването на работата по учебниците, които обучават децата в седмо отделение в Северна Македония за Средновековието. Нашите бележки са по 14 точки, а в момента сме на четвъртата. Днес тази четвърта точка, свързана с цар Самуил, отново беше изцяло безрезултатна и показа отстъпелние от вечее подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване за една такаваж забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил, посочи проф. Ангел Димитров.

Завършваме една година, а се оказва, че се движим с толкова бавно, костенурско темпо. А животът на един договор, за да бъде изпълнен, съвсем не се брои с дълголетието на костенурките. Много ми се иска догодина, ако работим пълноценно, да направим това, което се очаква от нас, заради подписания договор за приятелство и добросъседство, подчерта проф. Димитров.

Ангел Димитров за отношенията между България и С. Македония: Противоречията не са създадени от историците

Съпредседателят на Комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев определи дискусията като многослойна. Мога да се съглася с проф. Димитров, че дискусията не донесе никакви резултати, поясни той.

Относно работата на комисията. Започна се с учебниците. С четвъртата забележка на учебниците от седмо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие, каза проф. Драги Георгиев. Той коментира проблема с протоколите. Проф. Георгиев заяви, че българските му колеги са започнали да практикуват начина на правене на протоколи без преди това това да бъде споделяно и консултирано с тях. Без преди това да бъде известено и нашето министерство. Може би консултацията с министерството и с нашите колеги от българска страна щяха да допринесат да се преодолее този проблем, каза още проф. Георгиев.

Имиджът на България като най-голям враг на Северна Македония трябва да бъде променен. Северна Македония обаче не може да направи това сама, трябва да има и подадена ръка от страна на България. Ще продължим диалога с колегите от България, за да преодолеем неразбирателствата, заяви проф. Георгиев. 

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
7298 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар
Александър

2020.12.04 | 18:47

6
Цялата им измислена държава е построена на антибългарска основа ! И все едно им предлагате да се самоубият за да влезнат в ЕС ! Видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крак ! Айде у лево при водкаджиите !

2020.12.04 | 19:05

8
Целия напредък на Македония в последните 10 години е работа на Албанците в техния парламент . Друго няма какво да се говори . Първо беше Гърция сега ще е България . Да седят и да си мислят че са наследници на Александър Македонски
Николай

2020.12.04 | 19:07

9
Вето до дупка

2020.12.04 | 18:31

5
Що е маке се е педер
име

2020.12.04 | 18:31

4
на никулден ще има да гонят шарана в охридското езеро македоничарите....

2020.12.04 | 17:36

1
НАПРЕДЪК НЯМА ЗАЩОТО МАКЕДОНЦИТЕ СА БЪЛГАРИ И ГЛАВИТЕ ИМ СА ДЪРВЕНИ КАТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ИНАТИ..

2020.12.04 | 17:36

2
е-те си майката тъпи макета , селяндури
Илф

2020.12.04 | 19:20

12
Комисията трябва да спре незабавно работата си и след като македонците изпълнят задълженията си съгласно договора отново да продължи. Разумния срок за това е не по- малко от пет години.
Ох

2020.12.04 | 19:44

16
Средновековна история да покажат договора как англиските педераси ни взимат територия яи дават на Сърбия земите са от сегашна Македония . Ако гледаме картата при цар симионов нито албанци нито сърби нито Македония е имало България на три морета
Ала бала

2020.12.04 | 21:05

26
Ей много лъжливи хора, гледат и те лъжа в очите, не заслужават никаква подкрепа.Представете си ако влязът в ЕС какви претенции ще имат към нас българите.Жалки са, така не става скъпи северно македонци.

Добави коментар

Водещи новини