Христо Панчугов разкри има ли шанс България да се възстанови след COVID-19

  • 04 декември 2020 15:28

  • 463
  • 0
Христо Панчугов разкри има ли шанс България да се възстанови след COVID-19
© МС

Политологът Христо Панчугов коментира пред БНР, че у нас продължава да има разминаване между това, което представя правителството и очакванията на хората. По думите му липсва обществен дебат. Той разкритикува Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Основният проблем в този план е липсата на реформи, липсата на генерална визия. В голяма степен тези средства, които ще дойдат като част от допълнителния инструмент, който ЕК предложи, всъщност ще бъде взет заем. Фокусът върху реализирането на този план е насочен върху създаването на собствени ресурси – икономически и социални – в рамките на ЕС и на различните държави-членки, които да генерират потенциал след това тези заеми да бъдат възстановени и върнати. В този смисъл планът не е само насочен към възстановяване, а към такова възстановяване, което да генерира някакви развития след себе си – нещо, което аз не виждам в българския план", коментира Панчугов.

Предстои публична дискусия, посветена на втори стълб от Националния план за възстановяване и устойчивост – "Зелена България"

"Стана дума за липсата на реформи в здравеопазването, но във всички сфери предложенията, които България е подала, се отнасят към вече съществуващи оперативни програми. Това е показател, че имаме едно количество готови проекти, които трябва да реализираме, вместо актуализация на проблемите спрямо проблемите, произлизащи от кризата с COVID-19 и спрямо проблемите, срещу които ще се изправят българското общество и българската икономика през следващите години. Това е най-тъжното", подчерта той.

Последвайте канала на

Novini.bg
463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини