НС прие законопроекта за ратифициране на споразумение за консултантски услуги за декарбонизация

  • 04 декември 2020 12:33

  • 257
  • 0
НС прие законопроекта за ратифициране на споразумение за консултантски услуги за декарбонизация
© Булфото (архив)

Парламентът прие на първо четене законопроекта за ратифициране на Споразумението за предоставяне на възмездни консултантски услуги "Подкрепа за териториалната декарбонизация" между Министерството на енергетиката и Международната банка за възстановяване и развитие /МБВР/. Срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта ще бъде три дни.

Споразумението е на стойност 2,5 млн. лева, които ще бъдат осигурени от Оперативна програма "Добро управление" 2014-2020 г.

За Франция ядрената енергия е необходима за енергийния преход

То предвижда Международната банка за възстановяване и развитие да окаже подкрепа на Министерството на енергетиката за справедлив преход към декарбонизация в осем региона на страната във връзка с изискванията на Механизма за справедлив преход.

При изработване на Териториалните планове за преход, ще бъде очертан процесът на преход, който да съответства на Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата и ще бъдат определени най-засегнатите територии, които се нуждаят от подкрепа.

"Топлофикация София": Дружеството продава 100% от произведената електроенергия напълно прозрачно на Българска независима енергийна борса

Всеки регионален план ще представя социалните, икономическите и екологичните предизвикателства и ще идентифицира нуждите от икономическа диверсификация, преквалификация и възстановяване на околната среда. Изготвянето на такива планове е условие за получаване на подкрепа от Фонда за справедлив преход във връзка с европейската "Зелена сделка".

Споразумението има характер на международен договор, предвиждащ финансови задължения за държавата, а също така и участие на държавата в арбитражното уреждане на международни спорове съгласно клаузите на анекса към Споразумението. Затова и подлежи на ратификация от Народното събрание.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини