МВнР: България подпомогна 18 страни с над 5,5 млн. лв.

България подпомогна 18 страни през 2020 г. по линия на официалната помощ за развитие с над 5,5 млн. лв. С част от средствата до октомври бяха до финансирани двустранни проекти и международни организации, а други бяха дарени под формата на хуманитарна помощ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Значителен дял от помощта беше разпределен за страните от Западните Балкани и Източното партньорство. В двата региона са финансирани общо 60 проекта за развитие на образованието, науката, културата, социалната интеграция и гражданското общество. 43 от тях са свързани с нашия дългосрочен външнополитически приоритет – евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

Чрез официалната помощ за развитие всяка година страната ни подава ръка на приятели в нужда – на съседни държави или...

Публикувахте от Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria в Петък, 4 декември 2020 г.

Най-голяма подкрепа страната ни оказа на Република Северна Македония, финансирайки 15 техни проекта на стойност 897 790 лв. Благодарение на един от тях беше обновена сградата на средно общинско училище „Георги Наумов” – Битоля“.

Страната ни подпомогна безвъзмездно и проекти в Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Черна Гора. Чрез средствата се финансират дейности, свързани със здравеопазване, образование и инфраструктура.

Най-мащабният одобрен проект, финансиран с официалната помощ за развитие, е в Албания. Над 1,1 млн. лв. са предназначени за изграждане на асфалтов път между град Билищ и село Върник с получател – Община Девол, Албания.

За страните от Черноморския регион България дари над половин милион лева. Парите бяха разпределени за проекти на Молдова, Украйна, Грузия и Армения.

Най-големият бенефициент по тази линия е Молдова, която е подпомогната с общо 205 645 лв. Близо половината от тях са предоставени като втора вноска по проект за предоставяне на ИТ оборудване за Районното управление на образованието, младежта и спорта на район Тараклия.

България разпредели средства и за овладяване на хуманитарни кризи в размер на близо 2 млн. лв. Основни приоритети отново бяха страни с продължителни кризи и конфликти и влошаваща се хуманитарна обстановка, които създават повишен миграционен риск за страната: Афганистан, Сирия, Ирак, Йемен и др. След опустошителното земестресение в Албания през 2019г., страната беше подпомогната с 195 583 лева за справяне с последствията от бедствието.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет