Разделят страната на 7 региона за ваксинация срещу COVID-19, ето кои ще са първите групи

  • 03 декември 2020 11:54

  • 45421
  • 76
Разделят страната на 7 региона за ваксинация срещу COVID-19, ето кои ще са първите групи
© Министерски съвет

На работно съвещание при премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г министърът на здравеопазването Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил представиха Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, който предстои да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет утре.

На него ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб.

Епидемиолог: Ваксините са най-сигурното средство, за да се овладее пандемията

Здравният министър информира още, че продължава работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини, налагащи съхранение при ниски температури. Ангелов добави, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО.

„Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините“, каза пред премиера проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб.

Той добави, че в щаба ще са включени водещи специалисти и представители на отговорните министерства.

„Определени са и групите, с които ще започне ваксинацията – първи са лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст“, допълни проф. Гигов и подчерта, че в плана детайлно ще бъдат описани всички параметри на дейността по имунизирането.

Премиерът Борисов отбеляза, че в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно. Това гарантира и синхронът в общата работа между Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб.

„Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат“, категоричен бе министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021.

С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, страната ще бъде разделена на 7 региона. „В тях ще бъдат разположени отговорни Регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион“, отбеляза здравният министър Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г..

Здравният министър обяви кога ваксината на Pfizer ще пристигне у нас

Той добави, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора и училища.

В рамките на съвещанието на премиера Борисов бе докладвано още за строгата организация по снабдяването на здравната система с лични предпазни средства, с дезинфектанти и осигуряване на всички необходими медикаменти за лечението на коронавируса.

Министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г изиска да продължи доставката на необходимите количества спасителни медикаменти срещу новия вирус, включително с ремдесивир. Премиерът изтъкна, че лекарственият препарат е абсолютно безплатен за всеки български гражданин.

Правителството осигури над 17 000 допълнителни опаковки на стойност близо 15 милиона лева. „Така всеки доктор, който предпише ремдесивир, до пациента му ще достигат колкото флакони са нужни“, категоричен бе Борисов.

Правителството отпусна още 14 млн. лв. за Ремдесивир

Той отбеляза колко важна за битката с COVID-19 e направената вчера доставка от над 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който гарантира успешната терапия на заболелите.

Борисов: 300 000 опаковки нискомолекулярен хепарин пристигнаха тази вечер в България

Последвайте канала на

Радина Лазарова
45421 76

Коментари 76

Добави коментар
COVID-19

2020.12.03 | 14:54

64
Някой от хората, които се притесняват, че ще бъдат чипирани с ваксина, може ли да обясни нормално,без обиди а обосновано:Защо ще ни чипират?Кой ще ни чипира?
Местанджикова

2020.12.09 | 14:48

76
Ще разбереш всичко скоро. Когато не те пускат никаде, без да си ваксиниран, ще плащаш само от телефонче, няма да имаш парички излишни, всичко ще следят, каде ходиш какво купуваш и т. Н. С една дума роб.
Червената армия

2020.12.03 | 16:04

74
Защото съм уникален човешки продукт, имам татуирана петолъчка на г..ъ..за и като пръ..д..на и шават връхчетата. Бил Гейтс и Илон Мъск отдавна ме харесват, но аз давам само на руските братя. А като ми цвръкнат едно чипче, Бил и Илон ще ме отвлекат и ще ме онождат много пъти, докато аз им пея Вставай страна огромная.

2020.12.03 | 18:14

75
Колкото имаха и план за пандемията толкова и ще има план и за ваксината Герб са царе на хаоса.
Д-Р Ох боли

2020.12.03 | 15:46

73
Прост народ карат се за ваксина която ще стигне догодина при тях хаха
Бай Христо от Добрич

2020.12.03 | 15:20

67
Господа,пак заспахте.Време е да се събудите и да прочете това, което сте разрешили.Не се ли срамувате!

2020.12.03 | 15:42

72
да тука имаме един чалнат после ще му вземем всичките имоти с незаконния му син само го чакаме да умре
Червената армия

2020.12.03 | 14:43

59
Защо никой не задава въпроса,защо Путин ваксинирва народа си със собствена ваксина?Отговора е ясен.И защо ние не си произведем наша,българска ваксина,а все залитане по чуждото.КОМИСИОНИ,ЧЕК.МЕДЖЕТА И ДР.ДИВОТИИ,ТОЧНО В НАШ СТИЛ.
Илиана

2020.12.03 | 15:39

71
Ами нашине доктори р,професори разработват заедно с Института Пастьор във Франция ваксина,но нали се сещате,че трябва повече време.А тази ваксина на Пфайзер е тествана само на здрави хора и затова всичко е добреда кажем така,имало малки странични ефекти .А на болните с разни болести като стари хора или бременни не.А и някакъв протеи,който се съдържа в неея оредизвиква БЕЗПЛОДИЕ.Е какво да говорим повече.Даже предизвиква и алергии.А и щом договите ссе ЕС са засекретени нали Ви идва на ум,че не е хубава работата с тях.Защо крият от хората всичко?Молете се на Бог да ни избави от тези болни мозъци.И помислете ще си сложуте ли белега на звяра...

2020.12.03 | 14:46

61
еми тъпако ако четеше малко по нормални сайтове от порното....щеше да знаеш че се разработва и правителството отдавна е отпуснало 22 млн лева за това....друг е върпоса че в Бг няма специалисти, които да го направят....дано да си го разбрал сега тупан тъп

2020.12.03 | 15:36

70
Абе г-не,не трябваше ли първо да ОБЯСНИШ ,каква е тази "ваксина",КОЙ я произведе,КАК я ПРОВЕРИХТЕ, производителя носи ли ОТГОВОРНОСТ за ГОДОДНОСТ,КЪДЕ е ЕКСПЕРИМЕНТИРАНА,КАКВИ са РЕЗУЛТАТИТЕ...........и т.н.?! Между другото,до КОГА болниците ще бъдат ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА??????????????????????????????
XXX

2020.12.03 | 15:31

69
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ
гост

2020.12.03 | 15:24

68
ще се мре от мръсен въздух....няма ли контрол за тия печки с какво гориво са...бели брези ворино пазар красно село...не се диша....а за ваксини иде реч....нали уж чист въздух да има в домовете ни....
Бай Христо от Добрич

2020.12.03 | 14:53

63
Още ли дремете?Събудете се , че аз да публикувам мнение.
Бай Христо от Добрич

2020.12.03 | 15:00

66
Браво!Допуснснахте ме. Моля Ви - не разрешавай те езика на омразата. Щадете децата.
Червената армия

2020.12.03 | 14:59

65
Тупан си ти,многознайко.От нашата ваксина няма комисионни.Кадри имаме и то на световно ниво.Ама няма да може да се краде.

Добави коментар

Водещи новини