Вицепрезидентът пред посланика на Белгия: България трябва да обясни на Европа позицията си за Република Северна Македония

02 декември 2020 16:08

Вицепрезидентът пред посланика на Белгия: България трябва да обясни на Европа позицията си за Република Северна Македония
©
2299 8

Европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и позицията на България за Република Северна Македония бяха акцент в срещата на „Дондуков“ 2 между вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Кралство Белгия Фредерик Мьорис. Освен в нашата страна, посланик Мьорис представлява Белгия и в Република Северна Македония, Албания и Косово. Белгийският посланик изтъкна значението на България като член на ЕС за европейското бъдеще на Западните Балкани.

Вицепрезидентът посочи, че България е най-добрият лобист европейското членство на тези страни и по време на своето председателство на Съвета на ЕС наложи темата в дневния ред на Европа. „Имаме обаче нерешени въпроси с Република Северна Македония. Грешката ни е, че не успяхме достатъчно да обясним на европейските ни партньори националната си позиция“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е категорична, че България няма да допусне суверенитет и национална идентичност да се градят на гърба на българската история.

„Не познаваме в дълбочина тези проблеми и е необходимо те да бъдат представени и изяснени в публични дебати, включително и на европейско ниво“, посочи от своя страна посланик Фредерик Мьорис. Илияна Йотова подчерта, че трябва да се познава добре историята на Балканите, за да се разбере българската позиция.

Вицепрезидентът представи пред посланика червените линии, формулирани след Консултативната среща при президента Радев м.г., последвалата рамкова позиция на Министерски съвет и приетата от Народното събрание декларация.

Вицепрезидентът Йотова изрази съмнение, че до края на германското председателство въпросът за начало на преговорите ще бъде решен. Илияна Йотова е убедена, че въпросът за разширяването трябва да се разглежда в контекста на големия дебат за бъдещето на Европейския съюз.

Сред акцентите в разговора беше и пандемията от Ковид-19. Вицепрезидентът беше категорична, че усилията на всички държави членки трябва да са насочени към по-бързото овладяване на кризата и произтичащите от нея проблеми в социално и икономическо отношение. Илияна Йотова изтъкна като допълнителни трудности все още неприетия многогодишен бюджет на ЕС и Плана за възстановяване.

Илияна Йотова: Ще има промяна в отношенията между САЩ и Китай

Вицепрезидентът и посланик Мьорис се обявиха за засилване на двустранното сътрудничество между България и Белгия във всички сфери. Посланик Мьорис определи като основна цел привличането на още белгийски инвестиции в България. За тази цел ще се организират проучвателни мисии за белгийските търговски среди. Обсъдени бяха и възможностите за сътрудничество в транспортната сфера след Брекзит в условията на трансформация на съществуващите транспортни коридори. „България е важен сътрудник за Белгия в тази област“, посочи посланикът.

Novini.bg
2299 8

Свързани новини

Коментари (8)

Добави коментар
Българин

2020.12.02 | 16:56

77683
А бе къде е МАТА ХАРИ БОБОКОВА?! Леелее БАТ БОЙКО е голяма работа! Как ли я плющил тая кобилка малей! Ашкулсун! И аз бих й напълнил резервоарите! Плащам кеш! Апропо Мата ХАРИ - и деса простакеса я няма , ни на снимката по-горе ни във фейса. Ама хей чакайте! За деса радефф-тъпото сам трябва да се бръкне иначе и к.ура не може да ми оближе!
мата хари

2020.12.06 | 01:26

80652
правихгъ3обрък на твоя бойко. щот тва го учили в жендърска европа
Не ме интересува

2020.12.06 | 01:23

80651
не ме интересува мнението на ИЗМИСЛЕН генерал ОТ рогата експрезидентша сексуална сладострастница. От редник за няколко нощи го направи гинирал
Стефан Евлогиев

2020.12.02 | 18:12

77759
Тая надрусана ли е била
Добро утро

2020.12.04 | 15:34

79465
А ти смени ли си памперсите тъпако
до червената олигофренка с 1,5 см чело

2020.12.02 | 16:43

77667
Обяни ТИ ма Идиотова! Ти си Вицепрезидентка на РБ! Обясни ти за северна макдеония! или вие червените боклуци обяснявате само на коминтерна и на кремъл за северна макядония! Пфу, е.бахти и предатели гнусни! И тая ще ми представлява Републиката! Пфу болшевишки мерзавци, русская СволоЧь!
Добро утро

2020.12.04 | 15:32

79464
Ти си абсолютен тъпак и невежа. Йотова е с милион светлинни години пред простотията ти и пред тази на най-тъпия премиер в ЕС.
Баси урода!

2020.12.02 | 18:37

77781
Долна, безродна пача!

Добави коментар