Ангел Димитров за отношенията между България и С. Македония: Противоречията не са създадени от историците

  • 01 декември 2020 19:02

  • 2704
  • 1
Ангел Димитров за отношенията между България и С. Македония: Противоречията не са създадени от историците
© Кадър: БНТ

Не мога да кажа, че съм оптимист от това, което се случва в последно време. Думите на премиера Зоран Заев срещнаха доста критики, което е лош знак. Това заяви председателят на Българо-македонската комисия по историческите въпроси Ангел Димитров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Знаехме колко трудно се работи с нашите колеги от самото начало. За мен не е изненада реакцията им и грубата оценка на думите на премиера Заев, допълни той.

Зоран Заев: Българите не са фашисти

Димитров уточни, че от комисията не е било разгледано Средновековието. "На следващата ни среща ще се разгледа един от учебниците по история. Надявам се поне по отношение на Средновековието да направим крачка напред", разясни той.

Ангел Димитров увери, че винаги са искали да работят по-интензивно. „За следващата година са предвидени само 5 срещи, което е изключително недостатъчно. Имаме и политическа подкрепа“, стана ясно от думите му.

Противоречията не са създадени от историците. Това, което се случи в Република Северна Македония е времето, в което бе създадено противоречието. То е изцяло политическо, обобщи историкът. Историкът е длъжен да казва истините. По този начин той трябва да моделира в положителна посока мисленето, да го подготвя. Това не се случи, констатира Димитров.

Той каза още, че македонските им колеги са започнали да отстъпват от договореното още през лятото. Българската страна ще настоява да се разгледат историческите периоди до Османския период, но работата на комисията ще е много трудна, признава Ангел Димитров.  

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2704 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.12.02 | 15:29

1
Северномакедонските политици защитават единствено личния си интерес, че ако признаят условията, които България поставя, ще загубят възможността да бъдат на висши ръководни държавни постове.Това се отнася особено до днешната опозиция против партията на Заев. Бързо и лесно нещата ще се успокоят, ако от утре Заев стане първи заместник на Борисов, а техния министър на туризма на мястото на сегашния наш министър на туризма.

Добави коментар

Водещи новини