Томислав Дончев: България от десетилетия развива зелени политики

По темата с т.нар. "Зелена сделка" имаме два паралелни разговора. В единия имаме апокалиптични очаквания, че енергетиката ни ще стане нефункционална и че ще трябва да инвестираме в нови мощности. В другия разговор пък се говори как ще заложим всичко на зелените технологии и как да бъде по-иновативни. Тези два разговора текат паралелно и няма диалог между едната и другата група. Ето защо трябва да направим така, че разговорът между тези две полярни групи да стане възможен. Това заяви вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник. на онлайн конференция на тема "Политиката по климата и "Зелената сделка" - предизвикателства и възможности". Организатор на форума е Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" в сътрудничество с Фондация "Конрад Аденауер" и Центъра за европейски изследвания "Вилфрид Мартенс".

,,Тук изкуството е да управляваме рисковете, да смекчим негативното и да използваме всички възможности. България не развива зелени политики само откакто се заговори за Зелената сделка, защото тя го прави повече от десетилетия. И тази политика ще продължи с увеличаващи темпове'', заяви вицепремиерът Дончев.

Имаме амбицията всички публични сгради, които се ползват, както и частните сгради, да бъдат с взети мерки за енергийна ефективност. Но без съмнение голямата тема е енергийният преход в регионите, където се произвежда електроенергия от въглища като Перник, Кюстендил и Стара Загора. ЕК ще помогне в разработването на регионални планове за справедлив преход, като това трябва да се случи през септември догодина. За целта са предвидени за България 2,3 млрд. лева, които със сигурност ще усвоим, коментира още той.

ГЕРБ организира онлайн конференция на тема "Политиката по климата и "Зелената сделка"-предизвикателства и възможности"

,,Ако приемем, че въглищните централи продължат да работят за известен период, какво трябва да се появи друго като енергийни мощности? Как целия този процес е управляем и доколко позволява публично финансиране. Дори най-добрия план, ако не бъде разбран, подкрепен и припознат от местната общност, той е обречен на неуспех, ето защо трябва да се ангажират най-добрите експерти в света. Затова трябва активна работа, за да се обясни на хората'', разясни Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Ние ще използваме по най-добрия начин целия публичен ресурс, необходим за трансформация към зелена енергия. Но трябват повече разговори по темата, предупреди в заключение вицепремиерът.

Коментари

  1. 2020.12.01 | 11:25
    така е, унищожиха ни всички заводи и всичко - цялата държава тревяса и буреняса. това са зелените политики.
  2. 2020.12.01 | 11:19
    ШАЙКАТА ВЪН !
  3. 2020.12.01 | 10:54
    ЛЪЖЕЦ, ВИЕ ТОРМОЗИТЕ ЕКОЛОЗИТЕ ОТ ГОДИНИ
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет