Петя Аврамова разкри предстои ли рязко поскъпване на водата

  • 26 ноември 2020 17:55

  • 1580
  • 1
Петя Аврамова разкри предстои ли рязко поскъпване на водата
© БТВ

Цената на водата няма да се повишава. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно по повод твърденията, че заради въвеждане на компонента за достъп до услугата в проекта на Закон за ВиК услугите водата ще поскъпне рязко, а ВиК оператори ще бъдат национализирани.

Законът е качен за обществено обсъждане, не е приет. Публикуван е, за да се съберат мнения и становища, да чуем всички заинтересовани страни, заяви тя.

Законът не предвижда повишение на цената на водата. Цената се определя от КЕВР за всеки ВиК оператор на базата на доказани разходи и бъдещи инвестиции. Мнението на 11-те ВиК оператора, които не са се присъединили към ВиК асоциацията, е, че цената на водата ще се повиши. В голямата си част това са общини, които имат гравитачно доставяне на вода. Но както тези, които живеят по-близо до АЕЦ "Козлодуй", не плащат по-малко за ток, така и тези, които са по-близо до водоизточниците, не могат да плащат по-малко за вода. Цената се плаща солидарно от всички български граждани, подчерта Аврамова.

Регионалният министър увери, че собствеността остава публична и държавна. Няма как да има национализация, защото собствеността на активите на ВиК операторите е общинска и държавна, поясни Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно.

По думите ѝ за догодина са заделени повече средства за смяна на пътната маркировка. За намаляване на произшествията на пътя много важен е човешкият фактор, хората трябва да се съобразяват с пътната и метеорологичната обстановка. Продължаваме подготовката за зимния сезон, каза министърът.

Министър Аврамова: АМ "Хемус" ще е готова през 2024

Не сме спрели работата по магистралите и като строителство, и като процедури. Има болни и карантинирани хора, но дори и от вкъщи се стремим да администрираме процеса. Работи се и на "Струма" и на "Хемус", и на пътя "Мездра-Ботевград", посочи Аврамова.

Тя заяви, че държавното дружество "Автомагистрали" има седем договора с Агенция "Пътна инфраструктура" и те са възложени по Закона за обществените поръчки. Дружеството не превъзлага дейности и не работи с подизпълнители, отбеляза регионалният министър.

В отговор на въпрос за безводието, Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно посочи, че в Перник в момента няма проблем с водоснабдяването, както беше по това време миналата година. Не така стоят нещата в Североизточна България. Язовир "Камчия" има проблем с притока. Министерството на регионалното развитие и благоустройството следи внимателно следи този процес. Предприели сме действия за язовирите "Порой" и "Ахелой" като резервни водоизточници за Варна, каза още Аврамова.

Последвайте канала на

Novini.bg
1580 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.11.26 | 18:37

1
Ох, пак разкритие на конспирация, този път водата е скритата картинка за журналята от новини.бг

Добави коментар

Водещи новини