Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ, решиха депутатите на първо четене

  • 26 ноември 2020 14:01

  • 526
  • 1
Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ, решиха депутатите на първо четене
© Булфото (архив)

Парламентът прие единодушно с 88 гласа "за" промени в Закона за радиото и телевизия на първо четене.

Промените са внесени от Министерския съвет и предвиждат прилагане на европейска директива за аудиовизуалните медийни услуги.

СЕМ с позиция за промените в Закона за радиото и телевизията

Въвеждат се регулаторни правила за подобряването на защитата на потребителите и децата. Засилват се мерките за защита на децата срещу вредното съдържание в онлайн пространството, при видео по заявка и от неподходящи аудиовизуални търговски съобщения, се посочва в мотивите на вносителя.

Предвиждат се условия на равнопоставеност, съхраняване на целостта на вътрешния пазар и засилване на правната сигурност. Регламентира се по-голяма гъвкавост в регламентирането на телевизионната реклама.

Създава се възможности за насърчаване на производството и разпространението на европейски произведения в услугите за видео по заявка, които трябва да имат поне 30 процента дял от европейското съдържание в каталога си и да гарантират видимостта на това съдържание.

Въвеждат се правила за разширяване на обхвата на задължението за защита на гражданите, освен към линейните услуги и услугите по заявка, и към платформи за споделяне на видеосъдържание. Заложено е и постепенно повишаване нивото на защита на хората с увреждания.

С цел по-голяма прозрачност относно действителните собственици на медиите СЕМ ще включи в съществуващите регистри и връзка към информацията за структурата на собствеността и за действителните собственици на съответните доставчици, достъпна в Търговския регистър.

СЕМ обяви: БНТ и БНР спазват закона и плурализма

Заложени са и разпоредби за насърчаване на медийната грамотност на гражданите от всички възрасти и по отношение на всички видове медии. Разпоредбите относно защитата на личния живот и защитата на тайната на източниците са прецизирани с оглед развитието на стандартите в международното право.

В становища Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори и Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори /БАККО/ подкрепят законопроекта като предлагат допълнения и изменения в него.

Одобрен е проект на ЗИД на Закона за радиото и телевизията

В становищата на Съюза на глухите в България, фондация "Глухи без граници", фондация "Заслушай се", фондация "Взаимно" се посочва, че текстът за постепенно повишаване на достъпа до съдържание от страна на хората с увреден слух и зрение е по-скоро с пожелателен характер.

По време на дискусия в Комисията по културата и медиите представителите на СЕМ, БНР, БНТ и АБРО са подкрепили промените, се посочва в доклада на комисията.

Според приетите промени СЕМ вече ще контролира и сайтовете с аудио-визуално съдържание, което може да бъде намерено чрез търсачка, тъй като това по същество е видео по заявка (video on demand).

Рашидов: Приключва работата по промените в Закона за радиото и телевизията

Причината е, че новият закон обхваща не само видеоплатформите за споделяне, но и видеото по заявка, както и аудиовизуалните търговски съобщения в сайтовете. Писаният текст в тях обаче остава извън медийния закон и няма да бъде регулиран.

Същевременно законовите разпоредби, по които СЕМ контролира електронната среда, ще важат и за сайтовете с видеосъдържание. Затова те също ще трябва да се съобразяват какво да е съдържанието на рекламата, както доставчиците на медийни услуги.

Така например са забранени рекламите на цигари, като промените включват вече и електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене. Законът изисква и ефективно намаляване на търговските съобщения, които предлагат на децата "храни и напитки, по-специално съдържащи мазнини, трансмастни киселини, сол или натрий и захари, чийто прекомерен прием в хранителния режим не е препоръчителен". За видеоплатформите вече ще важат и етичните правила за рекламата, като при нарушение СЕМ ще може да им налага финансови глоби.

Също така медиите ще трябва да се придържат към етични кодекси за саморегулация, като в закона е включен етичният кодекс, написан от фондация “Национален съвет за журналистическа етика”.

Според друга промяна журналистите ще могат да крият източниците си и от съда. Досега действащият закон изискваше източниците на информация да бъдат разкривани пред съда, което доведе до обвинения към България от европейските институции, че така се застрашава свободата на словото.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
526 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ох

2020.11.26 | 14:23

1
За глухите разбрах а дето нормалните ги карат към углошаване със надуване говора на рекламите и човек трябва да стиска постояно дистанционно да намаля звукът нещо направихте ли по темата

Добави коментар

Водещи новини