Цветанов към бившите си съпартийци: Под натиска на Борисов, страната е на път да направи огромна грешка

Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа написа отворено писмо до бившите си съпартийци. В него той ги предупреждава, че са на път да направят сериозна грешка, приемайки Бюджет 2021, който трябва да се обсъжда на извънредно пленарно заседание днес. Цветанов настоява депутатите от ГЕРБ да се влияят от Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, а да вземат правилно решение.

Публикуваме цялото писмо без редакторска намеса:

Измина много време, откакто напуснах Народното събрание и парламентарната група на ПП ГЕРБ. Имах възможност да наблюдавам развитието на политическите процеси отвън, като това ми даде привилегията да виждам нещата от различен ъгъл, да забелязвам по-ясно грешките и да откривам по-лесно новите възможности. Животът ми се стече така, че вече съм председател на друга дясно-центристка формация. ПП „Републиканци за България“ беше създадена от хора като мен, които са готови да вложат цялата си енергия за отстояване на евроатлантическите ценности и за защита на националните интереси на страната.

Позволявам си да се обърна към вас, защото по времето, когато работихме заедно парламентарната група на ГЕРБ беше съставена основно от отговорни и разумни хора, от патриоти. Заедно носихме България в сърцето си и заедно се опитвахме да вземем най-добрите решения за нейното бъдеще. Горд съм, че нито веднъж не допуснахме Народното събрание да приеме акт, който да накърнява интересите на българските граждани.

Днес, обаче, съм принуден да призная, че под натиска на министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, страната ни е на път да направи огромна грешка, а Народното събрание е единственият орган, който може да я предотврати.

Грешката е бюджетът за следващата година. Той е изключително неразумен и ако бъде приет в този си вид, би увредил трайно финансовата стабилност на България. В него се харчи прекалено много, а раздаването на толкова милиарди, които не са обезпечени със съответните приходи, е безотговорно действие, което обрича страната ни на поредица от години с тежки бюджетни дефицити. На практика този бюджет поставя край на водената през последните 20 години в България политика на строга финансова дисциплина, която е доказала своите резултати.

Лют спор за COVID и пари: Александър Иванов към Румен Гечев: Вие сте като Мая Манолова!

На предлагания бюджет му липсва визия. За сметка на това безразборното харчене е в излишък. Средствата се отпускат безцелно. Те не са насочени за провеждането на смислени антикризисни политики, нито за осъществяване на така необходимите и дълго отлагани структурни реформи.

Тяхното изразходване няма да доведе до укрепването на здравната система, нито ще подпомогне най-засегнатите от COVID-19 групи и прослойки. Парите няма да достигнат нито до бизнеса, нито до хората в крайна нужда.

Силно притеснително е, че такъв бюджет се предлага от партия, която е част от семейството на ЕНП. Защото той не е десен – харченето е основната му характеристика, при това харченето е изцяло напосоки. Това не е далновиден бюджет, който да отговаря на нуждите на страната. Отговорните дясно-центристки формации в държавите от евроатлантическото пространство никога не биха си позволили да предложат за гласуване подобна финансова рамка. Подобен бюджет ще постигне със сигурност само едно - ще минира следващото управление. Новият кабинет ще наследи големи дългове и огромен дефицит. Ще трябва да избира между три лоши варианта – допълнително затягане на коланите по време на криза, повишаване на данъците или допълнително задлъжняване. Такъв резултат може и да обслужва политически сегашния премиер, но е в разрез с интересите на българските граждани.

Депутатите гласуват Бюджет 2021

Като всеки човек с прагматично мислене, винаги съм смятал, че финансите на страната трябва да се използват разумно и ефективно, както и че при никакви обстоятелства те не бива да се превръщат в инструмент за разчистване на политически сметки. Дългосрочната финансова политика е далеч по-важна от краткосрочните междупартийни боричкания. Разбира се, в моменти на криза, бюджетните дефицити са допустими. Те обаче трябва да са ограничени, а средствата да се използват целево – за реализирането на кризисни политики, които ще укрепят и подпомогнат развитието на страната. Към днешна дата остава критично важно да осигурим солидна подкрепа най-вече за два сектора – здравеопазването и частния бизнес.

По отношение на здравеопазването усилията трябва да бъдат насочени към укрепването на здравната система и особено на така наречената „първа линия“ в борбата с COVID-19. Животът и здравето на медиците е най-важният ни приоритет, защото от това зависи оцеляването на всички. Не трябва да пестим средства за животоспасяваща апаратура и предпазни средства. Крайно наложително е и драстичното увеличаване на заплатите на лекарите и целия останал медицински персонал. Разрастването на пандемията налага да бъдат финансирани и все повече дейности свързани със защитата и опазването на живота на всички рискови групи от населението.

Не по-малко важно е да бъдат предприети ефективни действия в подкрепа и на най-засегнатите сектори на икономиката. Много компании няма да могат да оцелеят, а други ще трябва да претърпят значителна трансформация. Трябва да предложим лесно достъпни варианти за изход на всички тях. Първите трябва да имат бърза опция за ново начало в друг бизнес сегмент, а вторите трябва да получат силна подкрепа за адаптиране към новата реалност. При подобна пазарна ситуация средствата изхарчени ефективно в подкрепа на икономиката са безценни, защото всеки запазен или новоизграден бизнес означава по-малко безработни и по-слаб натиск върху социалната система.

Уважаеми народни представители от ГЕРБ, днес ситуацията е много по-различна в сравнение с времето, когато бях председател на парламентарната група на партията. Верен на своето разбиране за политика, продължавам да обикалям страната и да се срещам с хора в неконтролирана и непринудена среда. Разговарям с бивши и настоящи членове и симпатизанти на ГЕРБ. Разочарованието сред тях е видимо. Едни се чувстват изоставени, други предадени, а някои – направо продадени. Те са единодушни, че партията е поела по грешен път. На следващите избори ГЕРБ няма да запази политическия ресурс, с който разполага в момента. Голяма част от вас няма да бъдат избрани в следващия парламент. Животът на всеки, разбира се, е по-дълъг и много по-важен от парламентарния мандат. Важно е как ще живеете след това и с какво ще бъдете запомнени, какво наследство ще оставите.

Сега пред вас се отваря възможност. Изправени сте пред важен избор. Чий интерес ще защитите – този на вашите избиратели или този на вашия лидер?

Можете да подкрепите бюджета на Борисов и с гласа си да вкарате страната в тежка дългова спирала в поредица от нови, още по-големи бюджетни дефицити. Така ще спазите партийната дисциплина и ще угодите на поредното решение на вашия лидер, но ще предадете вашите избиратели.

Можете обаче да бъдете отговорни към своите избиратели и да отхвърлите проекта, който слага край на финансовата стабилност на България. Независимо, че ще ядосате вашия лидер.

Ако в този момент бях до вас, щях да направя второто. Защото вече съм научил, че животът е по-дълъг от мандата. Срещам се с много хора и не се срамувам да ги гледам в очите. Пожелавам ви след гласуването на бюджета и вие да можете да направите същото.

Желая кураж и се надявам държавникът във всеки от вас да надделее!

Искрено ваш:

Цветан Цветанов

Коментари

 1. 2020.11.26 | 13:52
  "Другарю-господин" Цветанов,наистина ли мислите,че ХОРАТА ще се ХВАНАТ на ИЗМАМАТА,която СЪТВОРИХТЕ и ПРИВЕЖДАТЕ в действие ЗАЕДНО с "другарят" Борисов????????????????????? Поне малко СРАМ,нямате ли?! Ако не от друг,то поне от СЕМЕЙСТВОТО Ви, от МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ ИЗЛЕЗЛИ по ПЛОЩАДИТЕ,от НАШИТЕ МАЙКИ и БАЩИ!!! СКРИЙТЕ се, Цветанов!!!
 2. 2020.11.25 | 17:43
  българия ЩЕ СЕ ОПРАВИ АКО ВСИЧКИ ИРАНЦИ ТОЕСТ българи СЕ ВЪРНАТ ВЪВ ИРАН
 3. 2020.11.24 | 13:34
  Винаги досега съм подкрепял Герб, но вече започнаха да се правят ужасно много грешки и съм разочарован, този бюджет направо закопава България, дано депутатите се вслушат в Цецо без предрасъдъци и мислят разумно, а да не са роботи за гласуване.
  1. 2020.11.25 | 13:59
   Значи избра таксито на Тодор Живков да ти прави демокрация и след 10 години управление се сети, че правил много грешки ? Химическа кастрация за всеки примат на територията на България с IQ под 70. Също на кастрираните да им се отнеме правото да гласуват.
 4. 2020.11.24 | 17:52
  СКРИЙ СЕ! СРАМ МЕ Е ОТ ТЕБ!
  1. 2020.11.24 | 18:06
   И двамата си стягайте куфарите, болшевишки боклуци! Единият да ходи да се яхва на някой МИГ и за родината му, другият да се скрива в любимия си апартамент със собствен асансьор и да си затваря плювалника! Препоръчвам на всички наизлезли бесепарскипбоклуци да се ваксинират срещу препарата за пълзящи насекоми! Още с влизането си в длъжност започвам химическото чистене в цяла ИЗТОЧНА ЕВРОПА на наизлезлите от дупките си и нароилите се на светло през последните 3-4 години болшевишки твари!
  2. 2020.11.24 | 17:59
   И ти се скрий! Мен ме е още повече срам от те.бе, малко миризливо юмруче, току-що извадено от немитата минджа на деса общата!
 5. 2020.11.24 | 16:59
  Всеки отказал с от ГЕРБ ,не съжалява за това си решение. Просто Цветанов иска да имаме по-добро бъдеще. Трябва ли да настане БГ апокалипсис ,за да прогледнете и вие, кото се кланяте на руски и други тиквоподобни?Тук говорим за съвест.
 6. 2020.11.24 | 13:38
  долен предател нагушисе и сега си като лайномет долна твар
 7. 2020.11.24 | 13:29
  А защо не виждаше грешките от предишния ъгъл? Ъглите са остри, прави и тъпи. Май сега са на мода тъпите...
 8. 2020.11.24 | 12:49
  Дори и кучето, не хапе ръката подала му хляб за първи път. Цветанов, осъзнай се какво правиш. Тръгваш по пътя на Нинова. Разцеплението на десните в България ли е целта ти? Виждаш в какво се превърна БСП, това ли искаш да се случи и с ГЕРБ?
 9. 2020.11.24 | 11:46
  Крадлив лайнар.СКРИЙСЕ някаде,че ми се повдига от теб.
 10. 2020.11.24 | 11:44
  И този не иска да слезе от софрата какви ги дрънкаш никой няма да гласува за теб предател
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет