БСП настоява проектът на Националния план за възстановяване и устойчивост да бъде обсъден в парламента

  • 20 ноември 2020 14:34

  • 312
  • 0
БСП настоява проектът на Националния план за възстановяване и устойчивост да бъде обсъден в парламента
© Пресцентър БСП (архив)

БСП настоява проектът на Националния план за възстановяване и устойчивост да мине през обсъждане и допълнение в ресорните комисии, а след това да бъде гледан и в пленарната зала на Народното събрание. Това заяви в декларация от името на ПГ на "БСП за България" председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на.

В политически контекст парламентарната санкция върху планирането, а след това - и контролът при изпълнението на плана, би го направил устойчив и в следващите мандати на изпълнителната и законодателната власт, посочи той. Стойнев отбеляза, че от средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост можем да се възползваме най-късно до 31 декември 2024 г., като те трябва да бъдат планирани и одобрени до 31 декември 2020 г. Все още имаме време да проведем задълбочен политически и експертен дебат и да излезем с наистина качествен национален план за възстановяване, смята Стойнев.

БСП настоява за внасяне на проекта в парламента и отправя това настояване към вицепремиера Дончев, който е отговорен за подготовката му, и към председателя на Народното събрание, каза депутатът от левицата.

Стойнев посочи, че декларацията е по повод на изпратената от Европейската комисия подкрепа за инициативата на БСП националните парламенти да участват в планирането и контрола на управление на средствата, които страните членки ще получат в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост. Той отбеляза, че е поставил въпроса на конференция на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС, а преди седмица се е получила и официална позиция на заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович, в която се казва, че от гледна точка на Комисията ангажираността на националните парламенти с плана е от ключово значение за ефективното изпълнение.

Томислав Дончев: Планираме голяма инвестиция за дигиталната свързаност

"С апломб като на кинопремиера, но без никакъв дебат, вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник представи проект на Национален план за възстановяване и устойчивост. Реалното му съдържание е една административна компилация, създадена от ресорни министерства, като насочващите политики на ЕС са използвани по-скоро формално", коментира Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на. Според него начинът, по който ЕК реагира на инициативата на БСП за санкция на парламента, "има ясен политически подтекст - съмнение, че този състав на правителството ще програмира, управлява и гарантира ефективност и прозрачност при изразходването на милиарди евро публичен ресурс".

Стойнев отбеляза, че чрез Механизма за възстановяване и устойчивост ЕС ще инвестира 672 млрд. евро заеми и безвъзмездни средства под формата на приоритетно финансиране, за да помогне на Европа да излезе по-силна и устойчива от настоящата икономическа криза, предизвикана от пандемията от COVID-19. Финансовата рамка за България е 6,2 млрд. евро безвъзмездни средства и 4,5 млрд. евро заеми, посочи той.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
312 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини