Искра Михайлова: България пропусна да обясни в ЕС позициите си спрямо Скопие

  • 20 ноември 2020 10:43

  • 833
  • 3
Искра Михайлова: България пропусна да обясни в ЕС позициите си спрямо Скопие
© Булфото, архив

България пропусна да обясни на своите партньори в Европейския съюз своите позиции спрямо Република Северна Македония. Това каза пред БНР евродепутатът от „Обнови Европа“/ДПС Искра Михайлова.

По думите ѝ като страна член на ЕС България не е успяла и да привлече по-голяма подкрепа относно западната ни съседка.

Михайлова коментира и броженията в ЕС относно бюджета за 2021. 

„Ветото на Унгария, Полша и Словения е нов елемент, с който и германското председателство показва, че до този момент не може да намери най-добрите инструменти, въпреки че има възможни сценарии как да се разреши въпросът. Но те по всяка вероятност ще бъдат използвани в различни комбинации за всяка страна поотделно“, коментира Михайлова. 

Тя смята. че и трите страни имат различни причини да възразяват спрямо обвързването на върховенството на закона с европейското финансиране.  Първият сценарий според нея е „да се раздроби блока на опозиционерите, да се водят индивидуални преговори и да се упражни натиск да се приеме бюджетът“.

Европейският съвет не постигна пробив в преговорите за бюджета на ЕС

"Решенията в ЕС, особено в Съвета на ЕС, се вземат с консенсус от всички държави членки. Това е записано в Договора за ЕС", подчерта Искра Михайлова. 

И добави още, че има норми, които не ни позволяват гъвкавост.

"И ако някой не е съгласен с нас, да кажем – ти си гледай работата, ние ще продължим напред. Ключът досега във вземането на решения е намирането на консенсус, затова е толкова важно да се водят преговори с тези страни", поясни евродепутатът.

Последвайте канала на

Novini.bg
833 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Драган

2020.11.20 | 11:29

1
На снимката виждам 5 (пет) дирника герберасти. Какво да направят??!!
одран

2020.11.20 | 13:26

3
на снимката се виждат двама бодигарди един дърт пишман историк като буфер и двама преимиери които никой не желае да убива защото ще дойдат по лоши на принципа на вентила става все по лошо
12

2020.11.20 | 12:14

2
А ти, Искре, какво направи? Или.. забравих, ти си от ДПС и се радваш на неуспехите на България?

Добави коментар

Водещи новини