Борисов: Няма да налагаме забрани, ще продължим с гъвкавите мерки и ще пазим психиката на хората

19 ноември 2020 23:33

© Министерски съвет
4060 26

„Все още няма пълно съгласие по Многогодишната финансова рамка и Пакета за възстановяване, така че продължаваме работата по този въпрос“, заяви министър-председателят Бойко Борисов след като взе участие във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. 

„Още не може да стигнат парите от европейската солидарност до държавите членки. Ние успяваме да се справяме поне засега с парите, но се надявам, че до края на годината и Парламентът, и ние на Съвета ще намерим решения, за да  отпушат европейските плащания до държавите членки“, добави Борисов.

Борисов разкри по кои две ключови теми България ще заяви позицията си на днешния Европейски съвет

По отношение на основната тема на Съвета днес – пандемията, премиерът отбеляза, че в рамките на дискусията е била докладвана ситуацията в различните държави членки. Българският министър-председател отбеляза, че има няколко страни, в които са въведени много тежки мерки, но данните сочат, че това не води задължително до успех. Борисов напомни, че т.нар. локдаун се отразява негативно на психиката и на здравето на хората, които са затворени по къщите си. „Затова считам, че ние трябва с много добра организация и стриктни мерки – това, което много пъти вече отбелязахме – да не се събират хората, доброволно да се ограничават, да носят маски на обществените места, за да може и трудовият процес да върви,  парковете, градините и планините да бъдат достъпни, да могат хората свободно да се движат и да не чувстват заповед, с която насила да бъдат държани. Това е нашият апел – всеки да прояви съзнание и разум“, заяви премиерът.

Бойко Борисов разговаря с Ангела Меркел

Относно антигенните тестове министър-председателят посочи, че България е подготвена, заделени са 15 млн. лв. за тяхното закупуване. „Целта е когато стигнем платото и малко тръгнем надолу, да знаем цялата картина каква е“, добави Борисов. По думите му антигенните тестове са важни  и за улесняването на пътуването между европейските държави. „След като ЕК дава толкова препоръки по темата, това ще бъде едно от нещата, които ще улесняват движението за пътуващите. Този общ подход и признаването на тестовете е изключително важно нещо, което колегите приехме“, заяви министър-председателят.

По темата за ваксините премиерът Борисов изрази благодарност към Европейската комисия за бързата й работа и за създаването на необходимите инструменти. Министър-председателят напомни, че страната ни участва в пълното портфолио ваксини, съобразно европейската солидарност. „Много добре работи експертният съвет, който се създаде към ЕК, където от една страна на ниво министри на здравеопазването, от друга страна – националните ни здравни инспектори участват и обменят абсолютно пълна информация относно начина, по който се лекува, начина, по който се карантинира”, добави Борисов.  „Огромна работа е свършила Европейската комисия, по всички наши предложения има вече точни решения, точно разписани“, посочи премиерът. Той приветства усилването на Европейската агенция по лекарствата , което по думите му ще осигури пълно спокойствие и сигурност на европейските граждани. „Ваксините ще бъдат безплатни, доброволни и сертифицирани”, категоричен беше Борисов.

След края на видеоконференцията премиерът Бойко Борисов проведе работно съвещание с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, на която обсъдиха резултатите от дискусиите на европейските лидери днес. Ето какво написа премиерът на личната си страница във Фейсбук  по повод съвещанието със здравния министър:

"Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни, безплатни, безопасни и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата. Те ще ни помогнат да се справим с пандемията и да се върнем към нормалния начин на живот. Към момента ЕК е сключила договори за ваксини с 4 компании, подготвят се 2 нови договора. След днешната видеоконференция с членовете на Европейския съвет очаквам скоро да започне и взаимното признаване на PCR и антигенните тестове между страните членки. Това ще позволи постепенното възстановяване на свободното движение на хора. В България сме заделили 15 млн. лв. за закупуване на антигенни тестове. Ще ги използваме, когато стигнем платото на заболеваемост, за да имаме по-пълна картина. Важно е да останем разумни и дисциплинирани. Много страни в ЕС въведоха най-тежките ограничения, но това не носи задължителен успех. Затова ние ще продължим с гъвкавите мерки, ще пазим психиката на хората. Вярваме, че с добра организация и контрол ще се справим. Няма да налагаме забрани, няма да задължаваме хората, разчитаме на личната отговорност на всеки".

Novini.bg
4060 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
Д-Р Ох боли

2020.11.20 | 10:17

22
Борисов короната изяде мандата на Тръмп, защото избра икономиката пред здравето , като гледам и ти натам вървиш
До Д-Р Ох боли

2020.11.20 | 14:23

26
Само, че Бойко зате вори държавата, когато трябваше, а сега са нужни гъвкави мерки. Така, че ще си го изберем отново, не бой се.
David Alfandari

2020.11.20 | 14:16

25
180 дена до изборите. ГЕРБ печелят за сетен път и Борисов ще управлява още четири години. Да живее България !!! Мисля че, избирателите и този път пак ще се консолидират около подкрепата за Герб, защото узрелия демократ-народът прави разлика между думи и свършена работа!
David Alfandari

2020.11.20 | 14:15

24
Сега е времето на Бойко Борисов. Този човек е нужен на историята и тя го създава. Не случайно точно Бойко Борисов, точно в този период от развитието на България е премиер.и дано обнови държавата, и дано българите се променят към по-добро. А Борисов да е жив и здрав и да му помага Бог да пребъде.
а

2020.11.20 | 14:14

23
Тролове на неБългарската Съветска Партия ще се скъсат да повтарят подадената опорна точка!Ясно е, че не сте българи,ясно е че сте крадци на каквото може да му дойде на ум на даден човек,ясно е че злобеете против Бойко и ГЕРБ щото ви туриха савака на общественото богатство и не можете, вие нещастните,неграмотни цървулани, да грабите и с г-зовете си,да си тъпчите гушите, банковите сметки и да се осигурявате с пет поколения напред,та да са същите лентяи,паразити и нищоправници като вас!!!Вие просто не сте човешки същества,а не мога да ви оприлича на никакво животно,щото ще обидя и Господ и природата!И най глъмия ,откачения но непредубеден зрител вижда и чува!Така,че който разбрал разбрал!!Хората които управляват света идват на крак в България да уважат ЧОВЕКА и ПОЛИТИКА Бойко Борисов,а родните говеда мучат ли,мучат и с-рът и мажат с всичка сила,ха дано да паднат златните м-ди на коча,та и те като лисицата да се облажат с тях!! Не другари,нищо няма да ви падне,нищо повече няма да крадете,рушите и мародерствате,щото народа се изучи и времената се смениха!!Бойко и ГЕРБ ви вдигнаха летвата за висок скок на 3 метра,така,че и с червено лилава стълбичка да си помагате пак няма да я скочите!! От сега нататък вой,мрак,миризма на сяра,скърцане със зъби и в казаня,дето вашите рогати роднини ви очакват наточили рогата и тризъбеца!! Дърва и вода в Адът бол,не както беше при вашия цоциализъм!! Приятно прекарване,негадяи и сволачи!!!

2020.11.20 | 07:00

21
Хайде бе Гешев, изкарай ИСТИНАТА за ЗАПИСИТЕ и НОЩНОТО ШКАФЧЕ, подайте си ОСТАВКИТЕ двамата с "Другаря" Борисов, и ВСИЧКО да ПРИКЛЮЧИ!!!
Фдсна

2020.11.20 | 06:54

20
На тоя у главата му е пълен лок даун
боковид до 2020

2020.11.20 | 05:42

14
Психиката на умрелите как се пази, банкянски убиецо? Чекмеджето обаче е най-важно, спре ли да се пълни, тоя тулуп ще го изядат собствените му хиенки, затова яко ще се мре. На него му не дреме за никого. А на троло-гейберастията напомням - требва да спестите поне за един кат чисти дрехи и пари за място и паметна плоча.

2020.11.20 | 06:51

19
Не знам какво ще стягам ама на теб некролога ти се подава от джоба бе рускенеф комунист
боковид до 2020

2020.11.20 | 06:47

18
Отивай да стегаш траурния чеиз, гейберска ку.рво.

2020.11.20 | 06:08

16
Млъквай бе, чекиджийо

2020.11.20 | 06:45

17
ГОЛЕМ СТРАХЛИВЕЦ СИ МИШКО.ИДВАТ ИЗБОРИ. НЕКА МРЪТ САМО И САМО ТИ ДА СПЕЧЕЛИШ. . НЕ ЗА СЪД, А ЗА ГАЗОВИТЕ ПЕЩИ СИ
Боко

2020.11.20 | 06:07

15
Корона чао, айде чао, айде чао чао чао. Ма кажете не съм ли умен дагоева!
Буратино

2020.11.20 | 05:07

13
Борисов гради колективен имунитет на гърба на болните сред народа. Които мрат, вече по над 100 човека на ден. С което ясно и категорично показа, че за правителството му парите и изборите са по-важни от живота на българските граждани - без капка срам, без капка съпричастност! Ако това е нормално за народа - значи заслужава съдбата си. Докога така?!?!

Добави коментар

Водещи новини