САЩ: Николай Младенов е най-добрият кандидат за специален пратеник на ООН за Либия

  • 19 ноември 2020 21:49

  • 1801
  • 5
САЩ: Николай Младенов е най-добрият кандидат за специален пратеник на ООН за Либия
© Булфото/Архив

САЩ смятат настоящия специален координатор на ООН по близкоизточния мирен процес Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 за най-добрия кандидат за поста специален пратеник на генералния секретар на ООН за Либия. Това заяви днес на заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на САЩ в световната организация Кели Крафт, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

Предишният специален представител на ООН за Либия, ливанецът Гасан Саламе, подаде оставка в началото на март по здравословни причини. Оттогава тази позиция остава вакантна поради разногласия в Съвета за сигурност. Новите специални представители се назначават от генералния секретар на ООН, но само след единодушно одобрение на кандидатурата от Съвета за сигурност, отбелязва агенцията. Междувременно Саламе беше временно заместен от американката Стефани Уилямс, която успя да съдейства за постигането на споразумение за произвеждане на избори в Либия през декември 2021 г., отбелязва АФП. 

Разстреляха посред бял ден активистка за правата на жените в Бенгази

"В този ключов момент за политическия процес е особено важно незабавно да бъде назначен на длъжността специален пратеник човек, който има голям опит в преговорите", отбеляза Крафт. "Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 е правилният избор за тази роля", добави тя. Крафт заяви също, че САЩ са готови за преговори с генералния секретар и Съвета за сигурност на ООН относно кандидатури от Африканския регион за длъжността координатор на специалната мисия на ООН в Либия.

Младенов е представител на световната организация за Близкия изток от 2015 г., припомня АФП. По време на мисията си той се сблъска с няколко предизвикателства - епизоди на напрежение между ивицата Газа и Израел, засилването на израелската заселническа политика, вътрешни разделения между палестинците и влошаване на хуманитарната ситуация в Газа. Той проведе, заедно с Египет, редица дискусии, за да бъде избегната ескалация на напрежението. По време на неговия мандат не е имало война между Израел и ивицата Газа.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1801 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.03 | 00:43

5
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ

2020.11.21 | 20:49

4
Цирк щом Фатма от бг посолството назначава посланици.Руснаците никога не са казвали нищо по тези въпроси.
KKK

2020.11.20 | 08:42

3
ЧИФУТСКИ БОКЛУК !
боковид до 2020

2020.11.20 | 05:53

2
Отписали са Либия явно американците, щом пращат племенничето на Петър Младенов да ги довърши.

2020.11.20 | 00:41

1
Защо Младенов беше засенчен без публични изяви от политическите медий толкова много години и ще си рискува живота заради някаква корупция свързана с мафиотския държавен бюджет

Добави коментар

Водещи новини