9% ДДС за доставка на храна за вкъщи, прие парламентът

  • 19 ноември 2020 13:01

  • 712
  • 7
9% ДДС за доставка на храна за вкъщи, прие парламентът
© Pexels

Ставка от девет на сто за доставка на храна за вкъщи, приготвена в заведения, гласува парламентът. Депутатите обсъждат на второ четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност/ДДС/.

Мнозинството не прие предложението на левицата за девет процента ставка и за лекарствата, включени в позитивния списък по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, заплащани със средства НЗОК, медицински изделия и диетични храни за медицински цели.

Големите вериги с позиция относно намаляването на ДДС за доставки на прясно приготвена храна само от ресторанти

Няма по-логично нещо по време на криза, особено като тази, да се намали ставката на лекарствата, коментира Георги Гьоков/БСП/. Те могат да бъдат облагани с такава ставка както кебапчетата, например, посочи той.

Няма съмнение, че намалението ще има ефект, свързан със здравеопазването, добави колегата му Румен Гечев. Това е мащабна широко прилагана европейска практика, подчерта той. Цинично е да намалите ДДС за виното и бирата, а да оставите 20 на сто за лекарствата, изтъкна депутатът.

ГЕРБ предлага ДДС за доставката на храни по домовете да се намали на 9%

НС разпореди данъчно задължено лице, което управлява електронен интерфейс и е регистрирано по закона, да води електронен регистър за доставките, за които се счита за доставчик, и за доставките на далекосъобщителни услуги, услуги за радио- и телевизионно излъчване или услуги, извършвани по електронен път, в които участва.

Освободена доставка е извършването на застрахователни и презастрахователни услуги, включително на свързаните с тях услуги, извършвани от застрахователни брокери и агенти, прие парламентът.

Специалният режим за деклариране и отсрочено плащане на ДДС при внос може да се прилага от данъчно задължено лице, което към датата на вноса представи пред митническите органи стоки под формата на пратки със собствена стойност, ненадвишаваща левовата равностойност на 150 евро, както и неакцизни стоки.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
712 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
поредната

2020.11.19 | 15:01

7
поредната пунта мара
история

2020.11.19 | 14:49

4
За който не може да чете това е намаление на ДДС върху доставки и лекарства. Това не значи че пицариите и други ще намалят цените.

2020.11.19 | 14:58

6
То хубаво, но се пита в задачата, дали до момента е имало ДДС върху доставката(или ДДС е бил само върху артикула, който се продава), защото, ако не е имало, това си е увеличение!
боковид до 2020

2020.11.19 | 14:57

5
требва да си доста глупав, за да пишеш "намаление на ДДС върху лекарства", при положение, че в статията неколко пъти е подчертано, че за лекарствата ДДС си остава 20%.
боковид до 2020

2020.11.19 | 14:44

3
Най-важните "бизнеси" в България са баровете, кръчмите и бардаците.

2020.11.19 | 14:31

2
Тия верно са ненормални! Сега, когато е важно да има повече варианти за пазаруване, за да е в полза и улеснение на хората, слагат ставка... на какво основание... че да се върнат хората, които пазаруват по този начин в магазините ли??? По дяволите! Защо всички заведения не минат на Биткойн, пък да видим какво ще направите! С няколко цъкания си пращам парите в Coinbase и от там с биткойн се разплащам където си искам!!!!! Ако искам и на хазарт мога да играя, без някой да ми държи сметка какво правя с моите пари!

2020.11.19 | 14:07

1
Съсипахте малкия бизнес, а сега и увеличавате цената храната. Изроди!

Добави коментар

Водещи новини