Даниел Смилов коментира защо България "налива масло в огъня" с отказа за Северна Македония

  • 18 ноември 2020 11:32

  • 3778
  • 8
Даниел Смилов коментира защо България "налива масло в огъня" с отказа за Северна Македония
© Pixabay

Инцидентът с ветото за Северна Македония е „куриозен от много гледни точки". Това заяви пред БНР политоголът доц. Даниел Смилов, преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Това е в противоречие с позиции, които досега страната ни е отстоявала, защото от 90-те години ние сме страната, която най-активно е подкрепяла Македония за нейното еврочленство и това е наш стратегически приоритет, коментира той в предаването „Преди всички“.

Досега ГЕРБ поддържаше проевропейска линия, защити приоритета за Западните Балкани пред европейци, които не са много убедени, че регионът трябва да стане част от Европейския съюз, посочи доц. Смилов.

„Това беше голям успех за нас. И сега ние сме готови всичко това да зачеркнем, да налеем маслото в друг огън – на настроенията в самата Европа, че част от Балканите нямат място в ЕС. Това вече е работа срещу българския дългосрочен интерес. Интересно защо ГЕРБ го прави това. Процесът на разширяване е важен за нас и ако го блокираме, обричаме региона си на маргинално съществуване в периферията на Европа", каза анализаторът.

Заев: Това е най-тежкото поражение на ЕС

Според политолога едно от обясненията е това, че заради отслабената си позиция във вътрешнополитически план премиерът Бойко Борисов е решил „да се преизмисли като по-националистически настроен лидер, да печели популярност на база на залитания в такава посока“.

Засега не сме свързани реално със Северна Македония - нямаме пътища, не си гледаме телевизиите, не се възползваме от близостта, изтъкна още Даниел Смилов.

„Най-малкото е странен начинът, по който сме избрали да помагаме“, допълни той относно договореностите да подпомагаме Северна Македония по пътя ѝ към пълноправно членство в ЕС. В договора за добросъседство има много общи и обтекаеми формулировки и е трудно да се изгради ясна позиция на негова основа, подчерта преподавателят.

„Може би сме в такава ситуация, че трябва да се мисли за опит за излизане от капана, в който сме влезли. Анекси, може би декларации биха били някакво решение.“

От политическите изказвания у нас не става съвсем ясно какво би ни удовлетворило в кратък период напред, за да вдигнем ветото, отбеляза политологът.

Последвайте канала на

Novini.bg
3778 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
смислов

2020.11.20 | 12:50

8
смислов смилов са все руски имена на мислители а ти лично като си в университета и преподаваш съгласен ли си да си татарин тюрк или си имаш руско родословно дърво и си спокоен и какво не ти е ясно че спора не трябва да се прехвърля в ес защо да ги приемат а после да ги изхвърлят РУСИЯ ОТ КОЛКО МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ БЕШЕ ИЗХВЪРЛЕНА
Кирчо

2020.11.20 | 08:45

7
Смърт за Макединия и мръсните македонски псета!!!
Македонски историчар

2020.11.19 | 15:01

6
Този АНАЛ _ЛИЗАтор първо да каже откъде се финансира, а после да си ръси глупостите колкото иска.
Инкогнито

2020.11.18 | 22:08

5
Когато си направил всичко за твоето дете и то пак си прави каквото си иска. Редно е да го шамаросаш. И вие господин смилов сте боклук.

2020.11.18 | 16:04

4
Много късогледо изказване г-н Смилов.Може би сте привърженик на БСП. Те така късогледо и вперени в пъпа си критикуват. Или може би сте привърженик на Северна Македония?
Bat Zaro

2020.11.18 | 13:06

3
Какъв е този? Вече всички станаха капацитети и всеки дава акъл. Как един път не се обединихме, като ни кажат нещо да се изпълнява и всички да гледаме в една посока, дори решението да е грешно, като сме заедно то лесно ще се преодолее. Но не реши ли се нещо излизат стадо капацитети и почват да плюят. Това е българина, никога няма да се оправим с този манталитет.
Andon

2020.11.18 | 11:51

2
От съвременна гледна точка Скопйе да се отърве от югоносталгията и фашизоидния македонизъм. България не може постоянно да отстъпва. Моя дядо е комита от Костурско, днешна Северна Гърция, македонец по област и българин по народност! Нека скопяни не вадят костите на дедите ни!
ЩО Е МАКЕ, ВСЕ Е ПЕДЕР!

2020.11.18 | 11:40

1
ЩО Е МАКЕ, ВСЕ Е ПЕДЕР! ДУМИ НА САШО ВЕЛИКИОТ ПЕДЕР.

Добави коментар

Водещи новини